Одржана конференција и панел радионица посвећена блокчејн технологији и новим могућностима које пружа домаћим привредним друштвима

У Привредној комори Војводине одржана је конференција са панел радионицом под називом „Блокчејн и нове могућности зараде за српска привредна друштва“, у организацији Привредне коморе Војводине и консултантске куће ,,Haemus”, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Када се говори о блокчејн технологији, најчешће су тема биткоин или криптовалуте, с тим што је ова технологија веома разноврсна са употребним потенцијалом изван сфере криптовалута, са којом је у тесној вези.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да је отварање тема попут ове и разговор са струком и представницима привреде веома важно.

,,Зашто је блокчејн важан за привредна друштва, инвестирање у дигиталну имовину, крипто валуте, нови су појмови на нашем тржишту. Скупови попут овог могу дати одговоре на питања која су бројна када је ова тема у питању. Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржао је овај скуп управо из разлога приближавања свих недоумица заинтересованим привредним друштвима”, истакао је секретар Иванишевић.

Секретар Удружења услуга, Бранислав Мамић, је навео да је Европска унија дефинисала блокчејн стратегију, те да је њене циљеве одредила фокусирајући се на одрживост животне средине, заштиту података, сајбер безбедност и све оно што је везано за модерне начине пословања.

Мамић је напоменуо да је у Републици Србији у текућој години ступио на снагу закон о дигиталној имовини, који ће регулисати сва релевантна питања у оквиру ове области.

Блокчејн је база података која се не налази на једном месту, већ је чине мање базе, тзв. међусобно дигитално повезани блокови носиоци информација о дигиталним трансакцијама било које врсте, почев од власничких листова, преко података из матичних књига, све до ауторских права и докумената који их регулишу, док сама блокчејн технологија омогућава комуникацију са неколико рачунара, односно сервера између којих се трансакција обавља.

С тим у вези, Владимир Величковић, финансијски консултант, истиче да отварање ове теме у циљу обавештавања привреде има велики значај, те да је циљ организатора оваквог скупа приказ стварне примене ове технологије, те начина како да привреда дође до новог начина финансирања.