Održana konferencija i panel radionica posvećena blokčejn tehnologiji i novim mogućnostima koje pruža domaćim privrednim društvima

U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija sa panel radionicom pod nazivom „Blokčejn i nove mogućnosti zarade za srpska privredna društva“, u organizaciji Privredne komore Vojvodine i konsultantske kuće ,,Haemus“, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Kada se govori o blokčejn tehnologiji, najčešće su tema bitkoin ili kriptovalute, s tim što je ova tehnologija veoma raznovrsna sa upotrebnim potencijalom izvan sfere kriptovaluta, sa kojom je u tesnoj vezi.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, istakao je da je otvaranje tema poput ove i razgovor sa strukom i predstavnicima privrede veoma važno.

,,Zašto je blokčejn važan za privredna društva, investiranje u digitalnu imovinu, kripto valute, novi su pojmovi na našem tržištu. Skupovi poput ovog mogu dati odgovore na pitanja koja su brojna kada je ova tema u pitanju. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržao je ovaj skup upravo iz razloga približavanja svih nedoumica zainteresovanim privrednim društvima“, istakao je sekretar Ivanišević.

Sekretar Udruženja usluga, Branislav Mamić, je naveo da je Evropska unija definisala blokčejn strategiju, te da je njene ciljeve odredila fokusirajući se na održivost životne sredine, zaštitu podataka, sajber bezbednost i sve ono što je vezano za moderne načine poslovanja.

Mamić je napomenuo da je u Republici Srbiji u tekućoj godini stupio na snagu zakon o digitalnoj imovini, koji će regulisati sva relevantna pitanja u okviru ove oblasti.

Blokčejn je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze, tzv. međusobno digitalno povezani blokovi nosioci informacija o digitalnim transakcijama bilo koje vrste, počev od vlasničkih listova, preko podataka iz matičnih knjiga, sve do autorskih prava i dokumenata koji ih regulišu, dok sama blokčejn tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara, odnosno servera između kojih se transakcija obavlja.

S tim u vezi, Vladimir Veličković, finansijski konsultant, ističe da otvaranje ove teme u cilju obaveštavanja privrede ima veliki značaj, te da je cilj organizatora ovakvog skupa prikaz stvarne primene ove tehnologije, te načina kako da privreda dođe do novog načina finansiranja.