Обележен Међународни дан девојчица уз представљање малих научних радова – интензивније повезивање науке и привреде од најранијег узраста

С циљем популаризације науке међу децом, као и истицање науке као важне, почев од основношколског узраста, превасходно међу девојчицама, данас је свечано обележен Међународни дан девојчица у Холу Покрајинске владе, у организацији Удружења научница Србије ,,СРНА“ у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду, који је препознао значај истицања важности повезивања науке и привреде.

Међународни дан девојчица се широм света обележава већ читаву деценију, а сама иницијатива је потекла од стране Генералне скупштине Уједињених нација са жељом да се пошаље порука о значају одавања више могућности за оснаживање и улагање у девојчице које су од кључне важности за економски раст. Циљ ове свечаности је уједно и оснаживање и охрабривање девојчица приликом одабира будућих професија, како не би биле подложне стереотипима, предрасудама, већ да се рукуводе личним интересовањима и талентима.

У складу са тим, Удружење научница Србије „СРНА” је 8. јуна 2022. године расписало конкурс за израду Малог научног рада у текућој години, на који се за 20 различитих тема пријавило 30 девојчица, ученица основних школа из Новог Сада, Београда и Сомбора. По завршетку својих радова, под менторством професорки и професора Универзитета у Новом Саду, Комисија за оцену радова је на првој седници крајем септембра донела Одлуку о додели награда за Мали научни рад.

Овом приликом је представљен програм који је група девојчица похађала са научницама, при чему су, како их ментори називају, ,,мале” полазнице имале прилику да излажу своје научне радове, те тиме покажу своје склоности и афинитете у разним областима истраживања, уједно представивши и моделе ефикасног повезивања науке и привреде.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, обратио се ,,малим научницама“ захваливши им се на марљивости и преданом раду са менторима, а потом и публици речима да је разлике потребно ставити по страни, прошлост иза себе и усмерити се на оно што је важно, на науку, образовање, што само по себи јесте велик допринос младих, а касније и академских грађана у свим сферама друштва.

,,Памтите овај данашњи дан, и ако будете путовале ван граница, понесите ове заставе, овај град у срцу, ви сте будућност и у то искрено верујем. Школа, образовање су темељ свега. Данашњи дан је будућност наше земље. Немојте да нам прошлост буде важнија од будућности, да одговоре за будућност тражимо у прошлости, да се враћамо и пребројавамо. И девојчице и дечаци су једнако значајни у друштву“, рекао је Иванишевић, истичући да, као отац две девојчице, не верује да су нити оне, а нити дечаци, слабији пол, већ да смо сви исти, са истим шансама.

Покрајински секретар се захвалио и Удружењу научница што је препознало значај да је потребно представити оно ,,најбоље што имамо“.

Председницa Удружења научница Србије „СРНА“ проф. др Сања Подунавац- Кузмановић, обраћајући се превасходно девојчицама, замолила их да се никада не одричу своје радозналости, поручивши им да их никада не напусти њихова младалачка креативност и енергија.

,,Допринос Удружења је управо пружена прилика девојчицама да током израде малих научних радова уплове и закораче у тај чаробан свет науке и да покажу колико су креативне, иновативне, радознале и маштовите“, поручила је проф. др Подунавац – Кузмановић.

Присутне је поздравила и директорка корпоративних комуникација у компанији ,,L’Оréаl” Балкан и координаторка програма „За жене у науци“, Сања Бург.

Иванишевић и Подунавац – Кузмановић уручили су сертификате и захвалнице полазницама програма, као и њиховим менторкама и менторима.

У оквиру ове свечаности, уприличена је презентација ,,Малих научних радова”.