Obeležen Međunarodni dan devojčica uz predstavljanje malih naučnih radova – intenzivnije povezivanje nauke i privrede od najranijeg uzrasta

S ciljem popularizacije nauke među decom, kao i isticanje nauke kao važne, počev od osnovnoškolskog uzrasta, prevashodno među devojčicama, danas je svečano obeležen Međunarodni dan devojčica u Holu Pokrajinske vlade, u organizaciji Udruženja naučnica Srbije ,,SRNA“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, koji je prepoznao značaj isticanja važnosti povezivanja nauke i privrede.

Međunarodni dan devojčica se širom sveta obeležava već čitavu deceniju, a sama inicijativa je potekla od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa željom da se pošalje poruka o značaju odavanja više mogućnosti za osnaživanje i ulaganje u devojčice koje su od ključne važnosti za ekonomski rast. Cilj ove svečanosti je ujedno i osnaživanje i ohrabrivanje devojčica prilikom odabira budućih profesija, kako ne bi bile podložne stereotipima, predrasudama, već da se rukuvode ličnim interesovanjima i talentima.

U skladu sa tim, Udruženje naučnica Srbije „SRNA” je 8. juna 2022. godine raspisalo konkurs za izradu Malog naučnog rada u tekućoj godini, na koji se za 20 različitih tema prijavilo 30 devojčica, učenica osnovnih škola iz Novog Sada, Beograda i Sombora. Po završetku svojih radova, pod mentorstvom profesorki i profesora Univerziteta u Novom Sadu, Komisija za ocenu radova je na prvoj sednici krajem septembra donela Odluku o dodeli nagrada za Mali naučni rad.

Ovom prilikom je predstavljen program koji je grupa devojčica pohađala sa naučnicama, pri čemu su, kako ih mentori nazivaju, ,,male“ polaznice imale priliku da izlažu svoje naučne radove, te time pokažu svoje sklonosti i afinitete u raznim oblastima istraživanja, ujedno predstavivši i modele efikasnog povezivanja nauke i privrede.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, obratio se ,,malim naučnicama“ zahvalivši im se na marljivosti i predanom radu sa mentorima, a potom i publici rečima da je razlike potrebno staviti po strani, prošlost iza sebe i usmeriti se na ono što je važno, na nauku, obrazovanje, što samo po sebi jeste velik doprinos mladih, a kasnije i akademskih građana u svim sferama društva.

,,Pamtite ovaj današnji dan, i ako budete putovale van granica, ponesite ove zastave, ovaj grad u srcu, vi ste budućnost i u to iskreno verujem. Škola, obrazovanje su temelj svega. Današnji dan je budućnost naše zemlje. Nemojte da nam prošlost bude važnija od budućnosti, da odgovore za budućnost tražimo u prošlosti, da se vraćamo i prebrojavamo. I devojčice i dečaci su jednako značajni u društvu“, rekao je Ivanišević, ističući da, kao otac dve devojčice, ne veruje da su niti one, a niti dečaci, slabiji pol, već da smo svi isti, sa istim šansama.

Pokrajinski sekretar se zahvalio i Udruženju naučnica što je prepoznalo značaj da je potrebno predstaviti ono ,,najbolje što imamo“.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije „SRNA“ prof. dr Sanja Podunavac- Kuzmanović, obraćajući se prevashodno devojčicama, zamolila ih da se nikada ne odriču svoje radoznalosti, poručivši im da ih nikada ne napusti njihova mladalačka kreativnost i energija.

,,Doprinos Udruženja je upravo pružena prilika devojčicama da tokom izrade malih naučnih radova uplove i zakorače u taj čaroban svet nauke i da pokažu koliko su kreativne, inovativne, radoznale i maštovite“, poručila je prof. dr Podunavac – Kuzmanović.

Prisutne je pozdravila i direktorka korporativnih komunikacija u kompaniji ,,L’Oréal” Balkan i koordinatorka programa „Za žene u nauci“, Sanja Burg.

Ivanišević i Podunavac – Kuzmanović uručili su sertifikate i zahvalnice polaznicama programa, kao i njihovim mentorkama i mentorima.

U okviru ove svečanosti, upriličena je prezentacija ,,Malih naučnih radova“.