Обележена годишњица постојања Удружења научница Србије ,,СРНА”: представљени изазови чланица и њихов рад који је усмерен на повезивање науке и привреде

У Привредној комори Војводине, данас је одржана свечана конференција под називом „Наука и привреда на истом задатку’’, поводом године постојања и рада Удружења научница Србије „СРНА“, која је организована у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам и Привредном комором Војводине.

Удружење за циљ има унапређење положаја жена и девојака у науци и просвети и повећање видљивости научница у широј друштвеној заједници.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић учествовао је на овој свечаности, с обзиром да је препознао значај ове организације која успешно повезује науку и привреду, академску заједницу и потребе тржишта рада, а утиче и на подизање свести о значају жена у науци и привреди.

,,Велико је задовољство и част сарађивати са особама које имају иницијативу, јер то мења свет, а српској привреди је неопходно да се мења. Најбољи начин за то јесте да привреда да примени оно што наука има да каже. Када имамо раздвојену науку, коју не примењујемо у привреду и привреду која не примењује науку, имамо процес стагнације привреде”, рекао је Иванишевић, додавши да привреда у нашој земљи напредује јер примењује науку и научна достигнућа.

,,Хоћемо заједно да будемо сведоци и новог циклуса паметне специјализације и дигитализације и свега што би требало да одржи српску привреду, како би била компетитивна, да се такмичи са развијеним привредама света, а то се постиже применом научно – технолошких достигнућа”, рекао је Иванишевић.

Конференцију је отворио секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине, Бранислав Мамић.

Председница Удружења ,,СРНА”, проф. др Сања Подунавац Кузмановић, истакла је значај веома успешног повезивања представника академске заједнице, које разбијају родне предрасуде у занимањима и професијама, као и у предузетништву, додавши да Удружење сада броји 99 чланица и чланова.

Промовисање принципа родне равноправности јесте један од кључних циљева Удружења у свим аспектима научног и наставног рада, као и оснаживање ученица и студенткиња за бављење науком, као и охрабривање жена за бављење лидерским и руководећим пословима и иновационим предузетништвом, те промовисање успеха тимова које воде жене.

Најцитираније научнице које су чланице овог Удружења, потпредседница Удружења, проф. др Јована Граховац, и проф. др Александра Буха Ђорђевић, представиле су свој рад и активитет, те ангажованост на реализацији племенитих циљева Удружења.

Уручене су и захвалнице најзаслужнијим институцијама, организацијама и појединцима.

Покрајински секретар др Иванишевић примио је захвалницу у име Покрајинског секретаријата за привреду и туризам за преданост, професионалност и допринос раду Удружења научница Србије ,,СРНА”.