Нових 7,5 милиона динара за подршку женском предузетништву у АП Војводини

Данас је у Покрајинској влади одржана конференцију за медије поводом расписивања новог Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава женском предузетништву у 2022. години, чији су значај и појединости истакли потпредседник Покрајинске владе, Бранко Ћурчић, и покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам у сарадњи са Саветом за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Воводине расписује поменути конкурс са циљем доделе бесповратних средстава као вида подршке женском предузетништву који представља значајан сегмент развоја укупнe привреде и предузетништва у Аутономној покрајини Војводини.

Савет, на чијем је челу потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић, пружа безрезервну подршку женском предузетништву, предузетницама, вреднујући њихов рад, таленат, креативност и залагање.

,,Даме имају посебно место у нашем друштву због своје преданости послу и породици. Од почетка мандата и формирања Савета на чијем сам челу, ставили смо пред себе веома озбиљан задатак, како да уочимо проблеме и потребе сваке жене предузетнице на територији АП Војводине и снажном заједничком подршком допринесемо бољем положају жена у бизнису. Окупили смо радни тим, причали са предузетницама и удружењима предузетника и израдили документ којим смо сагледали анализу тренутног стања, дефинисали циљеве развоја и утврдили предлог мера за унапређење економског развоја по питању женског предузетништва. Такође направили смо и обједињену базу жена у бизнису“, рекао је потпредседник Ћурчић.

Он је додао да је анализа Савета показала да је важна системска подршка економском оснаживању жена, јер то представља значајан корак на путу еманципације и стицања економске независности и предуслов је за родну равноправност, међутим истакао је и да предузетнице и даље послују у недовољно стимулативном окружењу.

Говорећи о појединостима конкурса, покрајински секретар Иванишевић је навео да се средства одобравају по принципу рефундације, у укупној вредности од 7,5 милиона динара, те да су намењена субвенционисању трошкова набавке машина, односно опреме, рачунарске опреме, софтвера или услуге, а у циљу иновирања и дигитализовања процеса производње и операција у домену маркетинга.

,,Наше заједништво данас показује колико нам је тема јачања и економског оснаживања жена веома значајна. Захваљујем се потпредседнику Ћурчићу што заједно радимо на две веома важне теме – женско и социјално предузетништво. А да јесте веома важно за саму Покрајинску владу показује рад на овим темама уједињеним снагама два кабинета и Савета. Само економски самостална жена јесте и слободна жена и то је наш циљ. Нисмо још досегли 51 одсто удела жена у власништву привредних друштава, а ни пољоприведног земљишта, али томе тежимо“, рекао је Иванишевић.

Иванишевић је појаснио да се бесповратна средства по конкурсу одобравају у висини до 90 одсто од фактурне, односно куповне вредности без ПДВ-а и без зависних трошкова набавке, услуга инсталације, обуке за коришћење и слично. Износ одобрених средстава, може износити најмање 50.000 динара, док се највиши износ утврђује сходно предмету набавке.

Јавни позив за подршку женском предузетништву је објављен на веб сајту Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и на апликацији за мобилне телефоне Секретаријата, а предузетнице се за средства могу пријавити до 23. марта 2022. године.

На данашњој конференцији, представљена је и ,,Анализа о тренутном стању у привредним субјектима – друштвима у АП Војводини у којима су жене власнице или сувласнице у износу већем од 51 одсто“, коју је представила Ивона Гвозденовић, пројектни менаџер у Фондацији Ана и Владе Дивац, истакавши да је женско предузетништво веома значајан и опсежан сегмент целокупне привреде како Републике Србије, тако и АП Војводине.