Најављен наступ Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на 91. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

Покрајински секретаријат за привреду и туризам и ове године наступа на најважнијем агробизнис догађају у читавом региону на 91. Међународном пољопривредном сајму, на импозантном Павиљону у главној хали Новосадског сајма.

Новосадски сајам је носилац ознаке „Најбоље из Војводине“ и то управо за Међународни пољопривредни сајам, који ће бити одржан од суботе, 18. до четвртка, 23. маја, уз подршку Европске уније која је Партнер овогодишње сајамске приредбе.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам наступа и са коизлагачима, а покрајински секретар др Ненад Иванишевић, истакао је да је опредељење Секретаријата да све што јесте најбоље из Војводине буде представљено посетиоцима сајамских манифестација.

,,Трудићемо се да као и до сада, све дане учинимо различитим. Оно што је важно истаћи је да 18. и 19. маја крећемо са носиоцима ознаке Најбоље из Војводине. У понедељак, 20. маја, у 11 часова свечано отварамо наш Павиљон када ћемо направити комбинацију добитника Ознаке и Винске улице, како смо већ радили на Сајму туризма. Истовремено, убацујемо поставке старих заната и женског предузетништва и последњег дана Сајма, наш наступ завршавамо са даном ромског предузетништва“, рекао је Иванишевић.

Покрајински секретар је истакао да је концепт овогодишњег излагања на Пољопривредном сајму, проширен и на посебан излагачки простор у непосредној близини Павиљона Секретаријата који носи назив ,,Кутак будућности“.

,,У овом Кутку за време трајања Сајма ће се смењивати научнице које своја знања примењују у пракси, средње школе у којима се ученици образују да буду будућност туризма, хотелијерства и угоститељства и факултети који ће приказати све оно шта је будућност туризма и пружања услуга на територији АП Војводине“, навео је Иванишевић, додавши да ће посетиоци у оквиру два простора Секретаријата моћи да стекну ширу слику онога што Војводина данас нуди као туристичку понуду.

Председница Удружења научница Србије ,,СРНА“, проф. др Сања Подунавац – Кузмановић, је истакла да ово Удружење већ трећу годину за редом има прилику да се представи на Пољопривредном сајму, а у оквиру Павиљона Секретаријата за привреду и туризам, што је је од изузетног значаја за повезивање науке са привредом, али и са туризмом и пољопривредом, а са циљем унапређења научних истраживања.

,,Сада отварамо историју, јер смо прошле године први пут имали прилику да промовишемо ромско предузетништво које није видљиво, а веома је значајно за привреду и за нашу заједницу“, рекла је Јулкица Стефановић из Иницијативе за развој ромског предузетништва РЕДИ.

Јованка Шовљански из Удружења ЕтноДом Гороцвет из Инђије је нагласила да је учешће овог Удружења које броји преко двадесет чланица на предстојећем Сајму, од изузетног значаја за представљање њиховог рада и активитета с обзиром да се активно баве неговањем и очувањем традиције, са посебним фокусом на златовез, те преношењем знања о овом занату на децу и ученике основних и средњих школа у Инђији.

,,Традиционална је сарадња између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Удружења које тренутно броји 125 чланова. Ми окупљамо све оне који се баве производњом грожђа и вина у региону Фрушке горе. Свака сајамска манифестација уз подршку Секретаријата нам омогућава да представимо све оно чиме се поносимо, како би се што брже стигло до оног места које Фрушка гора у овом тренутку и заслужује“, рекао је председник Удружења произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „СРЕМ – ФРУШКА ГОРА“, Гордан Башић, и додао да је веома значајна и подршка Секретаријата на унапређењу и даљем развоју туризма на Фрушкој гори.