Najavljen nastup Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i ove godine nastupa na najvažnijem agrobiznis događaju u čitavom regionu na 91. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, na impozantnom Paviljonu u glavnoj hali Novosadskog sajma.

Novosadski sajam je nosilac oznake „Najbolje iz Vojvodine“ i to upravo za Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će biti održan od subote, 18. do četvrtka, 23. maja, uz podršku Evropske unije koja je Partner ovogodišnje sajamske priredbe.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nastupa i sa koizlagačima, a pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević, istakao je da je opredeljenje Sekretarijata da sve što jeste najbolje iz Vojvodine bude predstavljeno posetiocima sajamskih manifestacija.

,,Trudićemo se da kao i do sada, sve dane učinimo različitim. Ono što je važno istaći je da 18. i 19. maja krećemo sa nosiocima oznake Najbolje iz Vojvodine. U ponedeljak, 20. maja, u 11 časova svečano otvaramo naš Paviljon kada ćemo napraviti kombinaciju dobitnika Oznake i Vinske ulice, kako smo već radili na Sajmu turizma. Istovremeno, ubacujemo postavke starih zanata i ženskog preduzetništva i poslednjeg dana Sajma, naš nastup završavamo sa danom romskog preduzetništva“, rekao je Ivanišević.

Pokrajinski sekretar je istakao da je koncept ovogodišnjeg izlaganja na Poljoprivrednom sajmu, proširen i na poseban izlagački prostor u neposrednoj blizini Paviljona Sekretarijata koji nosi naziv ,,Kutak budućnosti“.

,,U ovom Kutku za vreme trajanja Sajma će se smenjivati naučnice koje svoja znanja primenjuju u praksi, srednje škole u kojima se učenici obrazuju da budu budućnost turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva i fakulteti koji će prikazati sve ono šta je budućnost turizma i pružanja usluga na teritoriji AP Vojvodine“, naveo je Ivanišević, dodavši da će posetioci u okviru dva prostora Sekretarijata moći da steknu širu sliku onoga što Vojvodina danas nudi kao turističku ponudu.

Predsednica Udruženja naučnica Srbije ,,SRNA“, prof. dr Sanja Podunavac – Kuzmanović, je istakla da ovo Udruženje već treću godinu za redom ima priliku da se predstavi na Poljoprivrednom sajmu, a u okviru Paviljona Sekretarijata za privredu i turizam, što je je od izuzetnog značaja za povezivanje nauke sa privredom, ali i sa turizmom i poljoprivredom, a sa ciljem unapređenja naučnih istraživanja.

,,Sada otvaramo istoriju, jer smo prošle godine prvi put imali priliku da promovišemo romsko preduzetništvo koje nije vidljivo, a veoma je značajno za privredu i za našu zajednicu“, rekla je Julkica Stefanović iz Inicijative za razvoj romskog preduzetništva REDI.

Jovanka Šovljanski iz Udruženja EtnoDom Gorocvet iz Inđije je naglasila da je učešće ovog Udruženja koje broji preko dvadeset članica na predstojećem Sajmu, od izuzetnog značaja za predstavljanje njihovog rada i aktiviteta s obzirom da se aktivno bave negovanjem i očuvanjem tradicije, sa posebnim fokusom na zlatovez, te prenošenjem znanja o ovom zanatu na decu i učenike osnovnih i srednjih škola u Inđiji.

,,Tradicionalna je saradnja između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Udruženja koje trenutno broji 125 članova. Mi okupljamo sve one koji se bave proizvodnjom grožđa i vina u regionu Fruške gore. Svaka sajamska manifestacija uz podršku Sekretarijata nam omogućava da predstavimo sve ono čime se ponosimo, kako bi se što brže stiglo do onog mesta koje Fruška gora u ovom trenutku i zaslužuje“, rekao je predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM – FRUŠKA GORA“, Gordan Bašić, i dodao da je veoma značajna i podrška Sekretarijata na unapređenju i daljem razvoju turizma na Fruškoj gori.