Најављена међународна манифестација ,,Степини дани ракије“ за 10. и 11. септембар

Поводом обележавања једног века од насељавања насеља Војвода Степа, општина Нова Црња, Удружење воћара и произвођача ракије Војвода Степа, уз подршку Туристичке организације општине Нова Црња, биће организован Међународни фестивал ,,Степини дани ракије” који ће се одржати 10. и 11. септембра 2022. године, најављено је данас у Инфо центру Туристичке организације Војводине.

Представници Општинске управе Нова Црња и локалне туристичке организације, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам и Tуристичком организацијом Војводине, одржали су презентацију и најаву предстојеће манифестације у оквиру простора Инфо центра ТОВ-а.

Учесници презентације су били покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, заменица директора Туристичке организације Војводине, Јелена Малешев, и организатори манифестације из Нове Црње и насеља Војвода Степа, председник ТО Нова Црња, Никола Толчин, и председник Удружења воћара и произвођача ракије из Војводе Степе, Милан Ћулибрк.

Према речима организатора, ова дводневна манифестација се први пут одржава, а посвећена је традиционалној и савременој производњи ракије, као и својеврсном споју традиције и савремених технологија у производњи овог пића, што само по себи представља део наслеђа предака који су насељавали ово средњобанатско место.

Покрајински секретар др Ненад Иванишевић је овом приликом окупљенима рекао да је идеја организовања ове манифестације управо истицање производа по ком су наша земља и подневље познати – производња ракије.

,,Време је да истакнемо оно по чему је Србија добра, да се не стидимо онога што је домаће, те да не мислимо да су виски и коњак које увозимо бољи од наше ракије. Ракија је традиционално пиће на територији Републике Србије, као и вино. Захваљујем се организаторима што су покренули ову иницијативу. Свака од великог броја манифестација које се одржавају у Војводини је значајна на свој начин, а има их преко хиљаду. Оне обједињују и традицију и старе занате и оно по чему смо познати, а то је гостопримство. Овим се истиче порекло и свака од манифестација је нешто што може понети назив најбоље из Војводине“, рекао је Иванишевић.

Првог дана, 10. септембра, манифестација почиње у дворишту Ловачког дома у насељу Војвода Степа, где ће бити уприличено отварање манифестације и изложба произвођача, потом додела медаља и пехара. Догађај који ће обележити први дан је свакако братимљење Удружења из Војводе Степе са са удружењем из Северне Македоније. Оцењивање ракија на фестивалу ће радити Међународна оцењивачка комисија.

Наредног дана, 11. септембра, манифестација се сели у Дом културе, где ће бити уприличен богат културно – уметнички програм, уз промоцију књиге ,,Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” од стране Друштва српских родословаца са гостима, потом промоција кратких прича уз Миљана Миљановића и Далибора Буквића и изложбу слика Илије Мркајића.