Najavljena međunarodna manifestacija ,,Stepini dani rakije“ za 10. i 11. septembar

Povodom obeležavanja jednog veka od naseljavanja naselja Vojvoda Stepa, opština Nova Crnja, Udruženje voćara i proizvođača rakije Vojvoda Stepa, uz podršku Turističke organizacije opštine Nova Crnja, biće organizovan Međunarodni festival ,,Stepini dani rakije” koji će se održati 10. i 11. septembra 2022. godine, najavljeno je danas u Info centru Turističke organizacije Vojvodine.

Predstavnici Opštinske uprave Nova Crnja i lokalne turističke organizacije, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Turističkom organizacijom Vojvodine, održali su prezentaciju i najavu predstojeće manifestacije u okviru prostora Info centra TOV-a.

Učesnici prezentacije su bili pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, zamenica direktora Turističke organizacije Vojvodine, Jelena Malešev, i organizatori manifestacije iz Nove Crnje i naselja Vojvoda Stepa, predsednik TO Nova Crnja, Nikola Tolčin, i predsednik Udruženja voćara i proizvođača rakije iz Vojvode Stepe, Milan Ćulibrk.

Prema rečima organizatora, ova dvodnevna manifestacija se prvi put održava, a posvećena je tradicionalnoj i savremenoj proizvodnji rakije, kao i svojevrsnom spoju tradicije i savremenih tehnologija u proizvodnji ovog pića, što samo po sebi predstavlja deo nasleđa predaka koji su naseljavali ovo srednjobanatsko mesto.

Pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević je ovom prilikom okupljenima rekao da je ideja organizovanja ove manifestacije upravo isticanje proizvoda po kom su naša zemlja i podnevlje poznati – proizvodnja rakije.

,,Vreme je da istaknemo ono po čemu je Srbija dobra, da se ne stidimo onoga što je domaće, te da ne mislimo da su viski i konjak koje uvozimo bolji od naše rakije. Rakija je tradicionalno piće na teritoriji Republike Srbije, kao i vino. Zahvaljujem se organizatorima što su pokrenuli ovu inicijativu. Svaka od velikog broja manifestacija koje se održavaju u Vojvodini je značajna na svoj način, a ima ih preko hiljadu. One objedinjuju i tradiciju i stare zanate i ono po čemu smo poznati, a to je gostoprimstvo. Ovim se ističe poreklo i svaka od manifestacija je nešto što može poneti naziv najbolje iz Vojvodine“, rekao je Ivanišević.

Prvog dana, 10. septembra, manifestacija počinje u dvorištu Lovačkog doma u naselju Vojvoda Stepa, gde će biti upriličeno otvaranje manifestacije i izložba proizvođača, potom dodela medalja i pehara. Događaj koji će obeležiti prvi dan je svakako bratimljenje Udruženja iz Vojvode Stepe sa sa udruženjem iz Severne Makedonije. Ocenjivanje rakija na festivalu će raditi Međunarodna ocenjivačka komisija.

Narednog dana, 11. septembra, manifestacija se seli u Dom kulture, gde će biti upriličen bogat kulturno – umetnički program, uz promociju knjige ,,Genetičko poreklo Srba Stare Hercegovine“ od strane Društva srpskih rodoslovaca sa gostima, potom promocija kratkih priča uz Miljana Miljanovića i Dalibora Bukvića i izložbu slika Ilije Mrkajića.