Најављена друга по реду манифестација „Electric vehicles days“ – EV Days за септембар на Новосадском сајму

На данашњој конференцији за медије поводом предстојеће, друге по реду манифестације „Electric vehicles days“ – EV Days, посвећене актуелним достигнућима у аутоиндустрији, новим технологијама, електромобилности која представља ново глобално технолошко решење транспорта људи и робе, присутнима су се обратили покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, генерални директор Новосадског сајма, мр Слободан Цветковић, директорка „EV Days“, Сања Миковић, и проф. др Борис Думнић са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Организатори манифестације су компанија Нинамедија и Факултет техничких наука, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма.

Сајамска манифестација ,,EV Days“, која ће бити одржана на Новосадском сајму 8. и 9. септембра 2022. године, и ове године ће окупити велики број компанија из аутомобилске индустрије, произвођаче делова пратеће инфаструктуре за електрична и хибридна возила.

Поред конференције и дискусија са искусним стручњацима из различитих области, посетиоци и студенти ће моћи да уживају у излагачком делу и тестинг зони, где могу ближе да се упознају са врхунским електричним, хибридним и плуг-ин возилима и компонентама.

У Конгресном центру Мастер и у сајамској аули, ова дводневна стручна сајамска манифестација биће посвећена, поред електромобилности, и припадајућој инфраструктури, те изради софтвера за паметне пуњаче у оквиру памерних зграда, што је све заступљеније на светском тржишту аутомобила на електрични погон, са циљем отварања многобројних тематских целина које ће у многоме утицати на развој и примену електромобилности у нашој земљи.

У оквиру тематских целина овогодишњег сајма електричних аутомобила који се други пут одржава у Новом Саду, панели ће бити посвећени и изворима електричне енергије за пуњење, производњу батерија, софтвера, као и саму безбедност оваквих возила и учешће у обављању саобраћајне делатности на неком подручју.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам, препознаје и подржава концепте који иду у корак са модерним, технолошким достигнућима, а само представљање нових достигнућа у ауто индустрији јесте важан сегмент, посебно када се сагледа укупан приход на територији целе Републике Србије.

Према речима секретара Иванишевића, овај јединствен догађај јесте интерактивно искуство које ће окупити све водеће компаније из аутомобилске индустрије, произвођаче компоненти, произвођаче аутомобилских делова и дизајнере софтвера, компаније које производе пуњаче и помоћну инфраструктуру за електрична и хибридна возила, двоточкаше и четвороточкаше разних типова, модела и брендова.

,,Ако погледамо статистичке податке да је 2011. године продато 55.000 електричних аутомобила, а 2021. 7 милиона, јасмо је зашто смо ми у овој причи. Електрични аутомобили су будућност, стога Секретаријат подржава ову манифестацију која свакако има своју будућност. Ово је иновативна иницијатива коју подржавамо, јер Војводина предњачи у дигиталној пољопривреди и ИТ сектору”, истакао је Иванишевић додавши да ове године предстоји велики међународни сајам туризма на Новосадском сајму који стиче све већу популарност и регионално је препознат.

Испред организатора, Сања Миковић, је истакла да ће се, поред стручно – конференцијског дела, у излагачком делу посетиоци и интересенти упознати са многобројним возилима електричног и хибридног погона, док је проф. др Думнић поближе говорио о тематским целинама и активнијем учешћу студената.

Генерални директор Новосадског сајма је најавио јесење догађаје попут 54. Сајма лова, риболова и екологије, Сајам информационих технологија у октобру, Међународне дане енергетике у новембру, а поменуо је и Сајам спорта и Новосадске дане пива.