Najavljena druga po redu manifestacija „Electric vehicles days“ – EV Days za septembar na Novosadskom sajmu

Na današnjoj konferenciji za medije povodom predstojeće, druge po redu manifestacije „Electric vehicles days“ – EV Days, posvećene aktuelnim dostignućima u autoindustriji, novim tehnologijama, elektromobilnosti koja predstavlja novo globalno tehnološko rešenje transporta ljudi i robe, prisutnima su se obratili pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković, direktorka „EV Days“, Sanja Miković, i prof. dr Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Organizatori manifestacije su kompanija Ninamedija i Fakultet tehničkih nauka, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma.

Sajamska manifestacija ,,EV Days“, koja će biti održana na Novosadskom sajmu 8. i 9. septembra 2022. godine, i ove godine će okupiti veliki broj kompanija iz automobilske industrije, proizvođače delova prateće infastrukture za električna i hibridna vozila.

Pored konferencije i diskusija sa iskusnim stručnjacima iz različitih oblasti, posetioci i studenti će moći da uživaju u izlagačkom delu i testing zoni, gde mogu bliže da se upoznaju sa vrhunskim električnim, hibridnim i plug-in vozilima i komponentama.

U Kongresnom centru Master i u sajamskoj auli, ova dvodnevna stručna sajamska manifestacija biće posvećena, pored elektromobilnosti, i pripadajućoj infrastrukturi, te izradi softvera za pametne punjače u okviru pamernih zgrada, što je sve zastupljenije na svetskom tržištu automobila na električni pogon, sa ciljem otvaranja mnogobrojnih tematskih celina koje će u mnogome uticati na razvoj i primenu elektromobilnosti u našoj zemlji.

U okviru tematskih celina ovogodišnjeg sajma električnih automobila koji se drugi put održava u Novom Sadu, paneli će biti posvećeni i izvorima električne energije za punjenje, proizvodnju baterija, softvera, kao i samu bezbednost ovakvih vozila i učešće u obavljanju saobraćajne delatnosti na nekom području.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, prepoznaje i podržava koncepte koji idu u korak sa modernim, tehnološkim dostignućima, a samo predstavljanje novih dostignuća u auto industriji jeste važan segment, posebno kada se sagleda ukupan prihod na teritoriji cele Republike Srbije.

Prema rečima sekretara Ivaniševića, ovaj jedinstven događaj jeste interaktivno iskustvo koje će okupiti sve vodeće kompanije iz automobilske industrije, proizvođače komponenti, proizvođače automobilskih delova i dizajnere softvera, kompanije koje proizvode punjače i pomoćnu infrastrukturu za električna i hibridna vozila, dvotočkaše i četvorotočkaše raznih tipova, modela i brendova.

,,Ako pogledamo statističke podatke da je 2011. godine prodato 55.000 električnih automobila, a 2021. 7 miliona, jasmo je zašto smo mi u ovoj priči. Električni automobili su budućnost, stoga Sekretarijat podržava ovu manifestaciju koja svakako ima svoju budućnost. Ovo je inovativna inicijativa koju podržavamo, jer Vojvodina prednjači u digitalnoj poljoprivredi i IT sektoru“, istakao je Ivanišević dodavši da ove godine predstoji veliki međunarodni sajam turizma na Novosadskom sajmu koji stiče sve veću popularnost i regionalno je prepoznat.

Ispred organizatora, Sanja Miković, je istakla da će se, pored stručno – konferencijskog dela, u izlagačkom delu posetioci i interesenti upoznati sa mnogobrojnim vozilima električnog i hibridnog pogona, dok je prof. dr Dumnić pobliže govorio o tematskim celinama i aktivnijem učešću studenata.

Generalni direktor Novosadskog sajma je najavio jesenje događaje poput 54. Sajma lova, ribolova i ekologije, Sajam informacionih tehnologija u oktobru, Međunarodne dane energetike u novembru, a pomenuo je i Sajam sporta i Novosadske dane piva.