Мирослав Васин посетио Генерални конзулат Црне Горе у Сремским Карловцима

Сремски Карловци, 15. октобар 2015.Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, посетио је данас Генерални конзулат Црне Горе, који је летос отпочео са радом у згради Магистрата у Сремским Карловцима, где се састао са генералним конзулом Миодрагом Канкарашом. Поред потпредседника Васина, сусрету су присуствовали и Миодраг Јововић, заменик покрајинске секретарке за спорт и омладину и представници Националног савета црногорске националне заједнице у АП Војводини.Потпредседник Покрајинске владе је овом приликом истакао задовољство, што је данас у име Покрајинске владе у званичној посети црногорском конзулату у Сремским Карловцима, а све у циљу јачања сарадње између црногорских и војвођанских институција, у оквиру укупне сарадње држава Србије и Црне Горе.

„Сигурно је да је оснивање Националног савета црногорске националне заједнице нешто што је веома добро и што је био циљ Покрајинске владе. Деловање Савета ће сигурно допринети бољем положају црногорске националне заједнице овде у Србији, али и унапређивању културних и других видова постојеће сарадње међу нашим народима. Сигурно је да ће Покрајинска влада дати пун допринос функционисању ове институције, као и укупној размени привредних и културних добара између општина на територији АП Војводине и општина у Црној Гори. А у оквиру укупне привредне сарадње Србије и Црне Горе трудићемо се да улога Војводине буде што значајнија“, нагласио је потпредседник Васин и навео да је отварање црногорског конзулата у Сремским Карловцима, односно Војводини веома значајно и изразио уверење да ће управо из тог разлога, резултати наше укупне сарадње са Црном Гором остварити значајан успех.

Потпредседник Васин је овом приликом упутио званичан позив генералном конзулу Црне Горе Канкарашу да посети Покрајинску владу.

Отворени конзулат у згради Магистрата је други црногорски конзулат у нашој земљи, поред одељења које ради при амбасади у Београду. Функционисаће као стална мисија Црне Горе, где се, како је рекао генерални конзул Миодрагом Канкарашом заступају, штите и промовишу интереси и пружа конзуларна заштита држављанима те републике.

„Црна Гора је осетила потребу да на један квалитетнији начин води рачуна о својој дијаспори, а најбројнија црногорска популација која се иселила је управо овде. Стога је било природно да Црна Гора отвори овај Конзулат у Републици Србији. Исто тако, важно је да водимо рачуна и о нечему што се зове економска дипломатија. Задатак нам је повезивање две привреде, поготово у области туризма. Црна Гора је била и земља партнер на Новосадском сајму, где је пружила руку партнерства сваком грађанину Србије и Војводине“, казао је овом приликом Миодраг Канкараш и навео да је основни задатак црногорског конзулата поред јачања сарадње између Црне Горе и Србије, односно Војводине, чување мостова сарадње припадника црногорске националне заједнице са својом матицом.

У Конзулату ће моћи да се уради све оно што је црногорским држављанима овде потребно, попут извода из књига рођених, венчаних или умрлих и извода о држављанству.