Мирослав Васин на обележавању Дана Војводине у Цељу

Нови Сад, 11. септембар 2015.У оквиру Међународног сајма привреде у Цељу, на штанду Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, данас је одржан традиционални Дан Војводине. На конференцији за штампу потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина, учешће су узели и министар привреде у Влади Републике Словеније Здравко Почивалшек и председник Привредне коморе Војводине Ратко Филиповић.

Као и претходних година, завршница дана Војводине биће уприличена у виду Војвођанске вечери, на којој ће присуствовати бројни привредници и представници институција и организација из Словеније. У месту Лашко биће представљена и туристичка понуда Војводине, са посебним освртом на пројекат „Богатство различитости“, који Секретаријат реализује у сарадњи са туристичким кластером ,,Истар 021“ из Новог Сада.

Приликом представљања пројекта, акценат је стављен на музичку, фолклорну и гастрономску различитост Војводине, уз дегустацију најбољих вина са наших простора. Овај пројекат има за циљ да кроз развој обилазака и тура мултикултуралних области и места, регију Подунавље представи као јединствен туристички производ. Културно и природно богатство којим покрајина располаже је и даље непознаница за светске туристе а његова промоција доприноси формирању бренда целог подручја. Пројектом се обезбеђују и услови за отварање нових радних места у селима, стимулишу се млади, сеоске жене и остали незапослени да остану у руралним подручјима и допринесу развоју својих општина, те на тај начин поспеше пласман локалних производа и подигну свест о неопходности очувања животне средине.

Поред тога, свака регионална комора је овом приликом представила понуду аутохтоних кулинарских специјалитета свог региона.

У склопу овогодишњег наступа, по пети пут је организован сусрет председника регионалних привредних комора са подручја Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске. Иницијатори одржавања овог скупа су привредне коморе Србије и Војводине. Циљ сусрета је проширење и унапређење како привредне сарадње Србије и Словеније, тако и целог региона, што ће свакако резултирати квалитетнијим помаком у сарадњи и остварењу још интензивније сарадње у области привреде у наредном периоду.

Сусрет је отворио потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Мирослав Васин, у присуству амбасадора Републике Србије у Љубљани Александра Радовановића, посланика Европског парламента Игора Шолтеса, председника Господарске зборнице Словеније Марјана Мачкошека, извршне директорице Цељског сајма Бреде Обрез Прескар, као и председника регионалних привредних комора из Србије, Словеније, Хрватске и Републике Српске.