Конференција за медије поводом проглашења победника ,,Најбољи pet-friendly угоститељ у 2023. години“

У Инфо центру Туристичке организације Војводине одржана је конференција за медије поводом свечаног проглашења победника на манифестацији ,,Најбољи pet-friendly угоститељ у 2023. години“, у оквиру пројекта стандардизације и сертификације pet-friendly услуга на територији АП Војводине.

Пројекат спроводи стручни тим „Pet Travel Advisor” из Новог Сада, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Министарства туризма и омладине и Туристичке организаије Војводине.

Поред унапређења пословања у туризму и угоститељству, овај пројекат је намењен привредницима на ериторији АП Војводине, који у својим услугама нуде и пријем кућних љубимаца, као и јачању свести о присустности кућних љубимаца у туризму, који су често са конзументима туристичких услуга, из чега произилази ,,корак даље“ у оснаживању туристичке инфраструктуре у овом домену на територији АП Војводине.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да се на овај начин гради заједница угоститеља и маркетинг стратегија усмерена ка овом виду пословања заинтересованих сертификованих туристичких посленика.

,,Заједнички рад Покрајинске и Републичке владе даје резултате. Ово је један од пројеката који је настао под сводовима Бановине и проширио се на Немањину. Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржава све пројекте који омогућавају боље стандарде у области туризма на територији АП Војводине. Ово није бољи, већ нови стандард. Подаци да више милиона туриста годишње путује са својим кућним љубимцем јесу опредељујући фактор због кога смо подржали овај пројекат и креирали правилник, јер ако желимо да привучемо још већи број туриста и да 2024. године и будемо поносни на резултате у туризму, морамо да се прилагођавамо потребама туристичког тржишта“, рекао је Иванишевић.

Ресорни секретар је истакао и да је 2023. година по броју ноћења и долазака превазишла претходну годину, за коју се сматрало да ће бити рекордна, с обзиром на резултат који је забележен и поређен са референтном 2019. годином.

С обзиром да је присуство кућних љубимаца са туристима, како страним, тако и домаћим, честа појава, важно је присуство и укљученост професионалног саветника који ће представити могућности и праксу у овој области свим заинтересованим странама. На основу стандарда који су постављени, угоститељи ће моћи сертификовати своју услугу, добити знак квалитета и промоцију, кроз компаративну предност која се огледа у пружању све већег броја услуга.

Према речима директорице ,,PTA Solutions“ и оснивача пројекта ,,Pet Travel Advisor“, Андрее Младин, оснивача успешне стартап компаније у женском предузетништву и саветнице у области ПТА сертификације (Pet T Pet Travel Advisor), неопходно је јачање свести угоститеља и власника кућних љубимаца о постојању и ширењу мреже производа и услуга на једној дестинацији, те да је прихватање оваквог приступа показатељ унапређења постојећег пословања, инфраструктуре, уз усклађивање пословања са законским регулативама и друштвено прихватљивим нормама.

Младин је истакла и да, према званичној статистици, постоји преко пола милиона регистрованог pet-friendly смештаја, на светском нивоу, у оквиру дестинацијске и туристичке понуде.

Међу награђенима су хотели ,,Пупин“ и ,,Златибор“ из ,,NS Hotels Group“, хотели ланца ,,Мона“, затим ,,Сплендид“, потом услуга агенције ,,Take me out“, као и воз ,,Соко“. Комплетна листа награђених биће објављена на порталу pettraveladvisor.com.