Инфо-дан НАЛЕД-а поводом другог круга доделе средстава у оквиру пројекта ,,StarTech” у Научно-технолошком парку Нови Сад

Данас је у Научно-технолошком парку Нови Сад, у организацији НАЛЕД-а и асоцијације ENECA реализован завршни инфо-дан поводом другог круга доделе бесповратних средстава у оквиру пројекта „StarTech“ под називом „Од иновација до звезда“ уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

НАЛЕД и Влада Републике Србије, уз подршку компаније „Филип Морис“, у оквиру програма „StarTech“ подршке иновацијама и дигиталној трансформацији, на годишњем нивоу организују и спроводе конкурсе намењене предузетништву.

На петом и последњем инфо-дану у овогодишњем циклусу представљени су услови и критеријуми по којима стартап тимови, микро, мала и средња предузећа могу аплицирати за грантове у износу од 15.000 до 100.000 долара, кроз три вида подршке, како би остварили своје креативне и иновативне пословне идеје или спровели трансформацију постојећег пословања увођењем нових технологија, дигитализацијом пословних процеса и иновативним приступом пословању.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да је циљ пружања институционалне подршке реформама пословног окружења, кроз промоцију креативних бизнис идеја и стандарда у пословању предузетника са територије АП Војводине, управо додатни подстрек микро, малим и средњим предузећима како би што успешније иновирала и унапредила пословање и спровела дигитализацију процеса, што генерише нову вредност и подстиче додатна улагања и извозне програме.

„Нема бољег места за промоцију оваквог пројекта од Научно-технолошког парка у Новом Саду. Велико је задовољство у реализацији онога о чему смо говорили на Светској изложби у Дубаију – да је Војводина водећа регија у Републици Србији и по ИТ сектору и по дигиталној пољопривреди. Преко 18.000 запослених на територији АП Војводине ради у ИТ сектору. Стога пружамо апсолутну подршку овом конкурсу и очекујемо оснивање нових фирми да бисмо могли да их подржимо на нашим конкурсима у току ове и наредне године. Идеја је да задржимо тај примат у ИТ сектору“, рекао је Иванишевић.

Директор Научно-технолошког парка у Новом Саду Небојша Дракулић рекао је да је овај парк најмлађи у земљи, али да има велики потенцијал и да постоји велико интересовање за чланство у њему.

„Научно технолошки парк у Новом Саду почео је са радом у децембру прошле године, након тога су уручени и уговори и као резултат тога имамо два института, девет технолошко-развојних компанија и девет стартап компанија. У току су два јавна позива за стартап компаније и за технолошко-развојне компаније. На располагању ће бити још десет кацеларија за стартап компаније и укупно 807 квадратних метара распоређених у три просторне целине за технолошко-развојне компаније. Научно-технолошки парк у Новом Саду ће, након ових јавних позива, бити попуњен више од 90 одсто“, рекао је Дракулић.

Кроз први ,,StarTech“ конкурс, који је реализован током 2021. године, подржано је укупно 29 пројеката, осам са територије АП Војводине, и четири са територије Новог Сада, за развој иновација и дигиталну трансформацију.

И у другом циклусу пројекта „StarTech“, који је најавио директор Одељења за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у Душан Васиљевић, у текућој години, биће додељено око тридесет грантова укупне вредности од милион долара. Васиљевић је истакао да су апликанти добијали средства ускључиво на основу успешних и квалитетних пројеката.

Kонкурс је отворен до 18. маја 2022. године.

На инфо-дану је говорио и директор стартапа „Cropt“ Марко Оскар, о сопственом примеру добре праксе за поспешивање квалитета пољопривредне производње уз посебан осврт на заштиту животне средине.