Info-dan NALED-a povodom drugog kruga dodele sredstava u okviru projekta ,,StarTech” u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad

Danas je u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad, u organizaciji NALED-a i asocijacije ENECA realizovan završni info-dan povodom drugog kruga dodele bespovratnih sredstava u okviru projekta „StarTech“ pod nazivom „Od inovacija do zvezda“ uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

NALED i Vlada Republike Srbije, uz podršku kompanije „Filip Moris“, u okviru programa „StarTech“ podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji, na godišnjem nivou organizuju i sprovode konkurse namenjene preduzetništvu.

Na petom i poslednjem info-danu u ovogodišnjem ciklusu predstavljeni su uslovi i kriterijumi po kojima startap timovi, mikro, mala i srednja preduzeća mogu aplicirati za grantove u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara, kroz tri vida podrške, kako bi ostvarili svoje kreativne i inovativne poslovne ideje ili sproveli transformaciju postojećeg poslovanja uvođenjem novih tehnologija, digitalizacijom poslovnih procesa i inovativnim pristupom poslovanju.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je da je cilj pružanja institucionalne podrške reformama poslovnog okruženja, kroz promociju kreativnih biznis ideja i standarda u poslovanju preduzetnika sa teritorije AP Vojvodine, upravo dodatni podstrek mikro, malim i srednjim preduzećima kako bi što uspešnije inovirala i unapredila poslovanje i sprovela digitalizaciju procesa, što generiše novu vrednost i podstiče dodatna ulaganja i izvozne programe.

„Nema boljeg mesta za promociju ovakvog projekta od Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu. Veliko je zadovoljstvo u realizaciji onoga o čemu smo govorili na Svetskoj izložbi u Dubaiju – da je Vojvodina vodeća regija u Republici Srbiji i po IT sektoru i po digitalnoj poljoprivredi. Preko 18.000 zaposlenih na teritoriji AP Vojvodine radi u IT sektoru. Stoga pružamo apsolutnu podršku ovom konkursu i očekujemo osnivanje novih firmi da bismo mogli da ih podržimo na našim konkursima u toku ove i naredne godine. Ideja je da zadržimo taj primat u IT sektoru“, rekao je Ivanišević.

Direktor Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu Nebojša Drakulić rekao je da je ovaj park najmlađi u zemlji, ali da ima veliki potencijal i da postoji veliko interesovanje za članstvo u njemu.

„Naučno tehnološki park u Novom Sadu počeo je sa radom u decembru prošle godine, nakon toga su uručeni i ugovori i kao rezultat toga imamo dva instituta, devet tehnološko-razvojnih kompanija i devet startap kompanija. U toku su dva javna poziva za startap kompanije i za tehnološko-razvojne kompanije. Na raspolaganju će biti još deset kacelarija za startap kompanije i ukupno 807 kvadratnih metara raspoređenih u tri prostorne celine za tehnološko-razvojne kompanije. Naučno-tehnološki park u Novom Sadu će, nakon ovih javnih poziva, biti popunjen više od 90 odsto“, rekao je Drakulić.

Kroz prvi ,,StarTech“ konkurs, koji je realizovan tokom 2021. godine, podržano je ukupno 29 projekata, osam sa teritorije AP Vojvodine, i četiri sa teritorije Novog Sada, za razvoj inovacija i digitalnu transformaciju.

I u drugom ciklusu projekta „StarTech“, koji je najavio direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević, u tekućoj godini, biće dodeljeno oko trideset grantova ukupne vrednosti od milion dolara. Vasiljević je istakao da su aplikanti dobijali sredstva usključivo na osnovu uspešnih i kvalitetnih projekata.

Konkurs je otvoren do 18. maja 2022. godine.

Na info-danu je govorio i direktor startapa „Cropt“ Marko Oskar, o sopstvenom primeru dobre prakse za pospešivanje kvaliteta poljoprivredne proizvodnje uz poseban osvrt na zaštitu životne sredine.