Иван Ђоковић у радној посети Општини Ада: Геотермална бушотина као магнет за инвеститоре

Ада, 13. март 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, посетио је данас Општину Ада, где је са председником Општине, Золтаном Билицким, разговарао о инфраструктурним пројектима и програмима које ова локална самоуправа планира у 2017. години, као и о пројектима које тренутно спроводи. Ђоковић и Билицки су разговарали и о подстицајним мерама и могућностима за унапређење сарадње у предстојећем периоду. Сусрету је присуствовао и заменик председника Општине, Зоран Драгин.

Приликом обиласка ЈПР АДИЦА, потпредседнику Ђоковићу су представљени радови на другој фази бушења термалног бунара у оквиру постојећег комплекса спортско-рекреативног центра ,,Адица“, а који јесте део планиране изградње велнес и спа центра.

Потпредседник Иван Ђоковић је навео да је Општина Ада доказ да је тачна тврдња да реализација стратешких праваца у многоме зависи од наступа локалних челника, те њихове сарадње са вишим нивоима власти.

,,Геотермална бушотина може да привуче стране инвеститоре у приватно – јавна партнерства, али и да омогући лакши приступ локалној самоуправи финансијским тржиштима. Поред привредних, представљени су и туристички потенцијали, од којих је поменути један од најзначајнијих, јер ће његова реализација обезбедити гравитирање домаћих туриста ка Војводини и ка овом делу Баната, као и смањење спољно-трговинског јаза. С друге стране, сва инфраструктура и трговачки капацитети везани за ову инвестицију, настојаће да дижу квалитет саме локалне заједнице и укупне репутације северног и средњег Баната, Војводине и Србије као туристичког производа“, рекао је Ђоковић, додавши да ће Секретаријат подржати Аду у инфраструктурним пројектима, како би њихова реализација била што успешнија.


Ђоковић се овом приликом осврнуо и на људски фактор у спровођењу стратешке политике на локалном нивоу, подсетивши на податак да су Бечеј и Ада једине јединице локалне самоуправе које су успеле да обезбеде готову бушотину, уз све неопходне биохемијске и физичке анализе воде, при чему је читав процес зависио управо од општинског руководства. Он је истакао да већина општина није успела изврши представку својих геотермалних потенцијала у виду пројектно-техничке документације и припреми пројекат за комерцијално-банкарски сектор, државу или страног инвеститора, како би ушли у заједнички подухват.

По речима председника Општине Золтана Билицког, Општина Ада има дугогодишњу успешну сарадњу са Покрајинском владом и Секретаријатом, те да је данашњи сусрет имао за циљ упознавање са општинским програмима и плановима у текућој години, превасходно у сфери туризма и локалне привреде. Од најзначајнијих пројеката Билицки истиче да ће искорак у погледу туристичких потенцијала бити начињен изградњом велнес центра, као унапређење свеобухватне инфраструктуре у сарадњи са Секретаријатом.

Данашњу посету Ади обележио је и обилазак компанија које су успешно конкурисале за средства у Секретаријату, те употпуниле своје пројекте, од великог значаја како за пословање самих компанија, тако и за привредни амбијент локалне заједнице и читавог округа. Компаније ,,Adafert“ д.о.о. која припада сектору грађевинске индустрије, и сзр ,, GKG Oto Gradl“ из области занатства, су успеле да знатно унапреде своје пословање наменским средствима Секретаријата, и социјално одговорним пословањем утицале на побољшање привреде, превасходно на нивоу микрорегије, што је значајно за запошљавање, микро и мало предузетништво.