Иван Ђоковић у Бачком Петровцу: Сконцентрисаним снагама у процес унапређења привредне климе на локалу

У оквиру радне посете Општини Бачки Петровац, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар, Иван Ђоковић, састао се са председником Општине Срђаном Симићем, и делегацијом општинске Управе и Већа, са којима је разговарао о програмима и мерама подршке Секретаријата намењеним локалним самоуправама, потом о  инфраструктурним пројектима, плановима, те о могућностима за унапређење сарадње у овој години. Потпредседник је овом приликом посетио и производни погон фабрике ,,ЛАМПОНЕ“ д.о.о.  која је лоцирана у општинској индустријској зони.

Председник Општине Срђан Симић је истакао значај данашње посете и сусрета, јер представља прилику да се са Покрајинском владом, односно са Секретаријатом за привреду и туризам изнађу заједничке стратешке мере за развој Бачког Петровца. Он је додао да су представници Општине представили потенцијале ове локалне самоуправе, који се  огледају у развоју индустријских зона, спортско-рекреативних центара, као и у развоју области туризма и туристичке инфраструктуре. Председник је изразио наду и убеђење да ће значајни пројекти у наредном периоду бити реализовани, а да ће резултати напорног рада и залагања бити видљиви у наредним годинама.

,,Представници локалне администрације који су нам данас презентовали потенцијале Општине Бачки Петровац, у домену привреде и туризма, учинивши то са амбицијом и еланом, указали су спремност да проактивно делују ка републичкој и покрајинској управи, како би обезбедили додатни квалитет за развој ове локалне самоуправе“, рекао је потпредседник Ђоковић на конференцији за медије након састанка са делегацијом ове Општине.

Он је додао да је потребно јавност упознати са тежишним питањима локалне самоуправе, тачније са потенцијалима радних зона, туристичким потенцијалима у погледу места Гложан и Маглић, са манифестацијама, а навео је и да се разговарало о актуелном Аква парку, а у сврху подизања општег квалитета привреде, туризма, инфраструктуре и живота грађана.

,,Истакнуте су појединости о статусу и могућим подстицајима за микро, мала и средња предузећа, занатство, те посебни подстицаји за креативну индустрију и економију. Значајно је што смо се  упознали са пројектом изградње мини пословног инкубатора у склопу индустријске зоне, што заправо уздиже Бачки Петровац као прву локалну самоуправу која ће овакав пројекат реализовати.  Намера је да их у овом подухвату подстакнемо, јер то представља добар модел који би приказали и осталим општинама у земљи и иностранству. У АП Војводини постоји много индустријских зона, велики део је неискоришћен, а управу се ту ствара простор за барем импровизацију онога што се сматра пословним инкубатором. На тај начин, индустријска зона би се ставила у функцију одређеним субјектима који немају капацитет за велике индустријске захвате“, рекао је Ђоковић.

Приликом посете компаније ,,ЛАМПОНЕ“ д.о.о. , делегације су се упознале са производним делатностима ове успешне фирме, чији се програм састоји из ниско и високоугљеничног програма, као и трговине материјалима неопходним за рад и функционисање електропривреде. Ова компанија производи производе од жице и специјалне жице, металну ужад, привезнице и гипке осовине.