Иванишевић у Привредној комори Војводине: помоћ и пордшка предузетницима и кроз стручно едукативно штиво

Данас је у Великој сали Привредне коморе Војводине уприличено представљање стручне предузетничке литературе реномиране ауторке, др Индире Попадић. На представљању три публикације, односно приручника намењеног предузетницима, пословној стратегији и менаџменту, говорили су покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, председник Привредне коморе Војводине, Бошко Вучуревић, ауторка, као и признати стручњаци и стручњакиње у својим областима који су у овим приручницима дали своја мишљења, те савете за унапређење пословања и предузетништва.

Данашња презентација је била прилагођена особама оштећеног слуха, уз симултаног преводиоца знаковног језика, како би се што боље представио данашњи садржај ширем аудиторијуму.

Покрајински секретар Иванишевић је рекао да је циљ данашње презентације са Привредном комором Војводине и предузетницима, да реч ,,заједно” добије смисао.

,,Присуство тумача за знаковни језик показује да је привреда, у ствари, инклузија на делу, што значи да обједињујемо и привреду и образовање. Кроз ове уџбенике ће предузетници бити у могућности да се едукују и избегну проблеме са којима смо се ми сретали када смо се пре неколико деценија почињали бавити привредом. Наша замисао јесте да што више едукујемо људе који желе да се баве привредом, да ли кроз сарадњу са академском заједницом и факултетима, Привредном комором Војводине, са ауторима који могу да понуде штиво предузетницама и предузетницима. Наша улога као Секретаријата јесте да створимо оквир привредницима. Сваки бизнис је путовање, како би рекла ауторка у свом приручнику. Мислим да смо успели да у Србији развијемо предузетнички дух”, рекао је Иванишевић, завршивши цитатом из једног од приручника да је ,,свака година, година предузетништва”.

Публици, коју су чинили представници институција и организација, привредници и предузетници и предузетнице, представљено је најпре треће издање интерактивног Приручника за почетнике у бизнису под називом „Узмите живот у своје руке – 7 корака од идеје до реализације“ , чији је издавач Покрајински секретаријат за привреду и туризам.

Према рећима председника ПКВ-а, Бошка Вучуревића, презентација публикација намењених привредницима је уприличена управо у Комори која традиционално представља место окупљања привредника, те да је она место свих привредних збивања.

,,Ови приручници су изузетно значајни, поготово са аспекта несагледивог значаја стартап предузећа, микро, малих и средњих предузећа, којих у Војводини има 98 одсто, а која утичу на раст БДП-а са око 58 одсто. Перспектива је и даље и сектору МСП-а, а ови приручници јесу водич како да олакшамо нашим потенцијалним власницима и покретачима бизниса како да тај биснис покрену и да га што квалитетније и ефикасније одрже, да теоријски буду потковани како да раде и послују у нашој привреди. Тиме се подиже ефикасност, продуктивност, прескачући проблеме који се јављају на почетку пословања”, рекао је Вучуревић и додао да у Војводини постоји 67.000 предузентика и 36.000 правних лица.

Др Индира Попадић, ауторка приручника, докторирала је на Техничком факултету у Бору, Универзитета у Београду, смер инжењерски менаџмент, и пословни је консултант и ментор. Уз формално образовање, поседује тридесетогодишње искуство у предузетништву, а поред комерцијалних функција, обављала је и функције ментора и тренера ,,топ“ менаџера, као експерт за развој стратегије продаје и вођење продајних тимова – почев од дефинисања продајног циклуса, преко комуникације и преговарања, до моделовања успешних продаваца и развоја њиховог бренда.

Попадићева је и сертификовани интерни и екстерни аудитор за ИСО 9001:2015 QМС – Систем менаџмента квалитетом. Чланица је Српске асоцијације менаџера.

Презентоване су и појединости новог приручника „Формула успешне продаје“ – интерактивног приручника који предузетнике подучава и води ка формирању јединствене стратегије продаје, као и менаџерски алат за планирање и вођење продаје и продајних састанака под називом Планер продаје.

Према њеним речима веома је важно да између ње и корисника из света привреде постоји знање, поштовање и пожртвованост, те спремност да се ,,до максимума” укључи у пословање и предано ради сваки будући привредник или, пак, онај ко је у привреди присутан већ неко време, поручивши свима који помажу пословним људима, без обзира да ли долазе из приватног или јавног сектора, буду продуктивни како би што боље приоритетизовали и сагледали обавезе, организацију, логистику и менаџмент.

,,Предузетништво је благослов и прилика да растемо. Оног момента када приметите да сте најбољи у окружењу или исти промените или наставите да учите. Држећи обуке на великом броју стручних скупова имала сам прилику да радим са младим људима, те сам увидела да многи имају жељу да покрену посао, али да је често препрека страх, сумња или лењост. Није важно да ли је чаша полупразна или полупуна, јер смо ми та чаша”, рекла је ауторка саветујући да сами одређујемо да ли ће нам чаша бити пуна или не, преузимајући судбину и своје пословање у своје руке.