Иванишевић у Палати Србије: оснаживање и повезивање жена у научној делатности са привредом – пут ка праведном друштву

У Палати Србије у Београду данас је одржана стручна конференција под називом „Оне креирају – оне иновирају“, поводом обележавања Светског дана креативности и иновација, на којој се обратио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић.

Догађај организују Удружење научница Србије „СРНА“ у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност Владе Републике Србије и Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (УН Wомен) у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“, који финансира Европска унија.

Секретар Иванишевић заступа став да је перцепцију о родној равноправности потребно заиста мењати не само декларативно, те да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам доделио у току протекле године и почетком 2022. године преко 100 милиона динара усмерио ка женама у бизнису, привреди и туризму.

,,Морамо више да разговарамо о улози мушкараца у оснаживању жена и јачању свести о родној равноправности, те да нико није ничије власништво. Направићемо едукативни караван кроз Војводину где ћемо утицати на јачање свести девојчица и жена о економском оснаживању и о осветљавању улоге жена у привреди и науци. Показатељи у привреди говоре да још увек нисмо дошли до удела жена од 50 одсто у власништву фирме, те да је зарада жена мања. Оно на чему инсистирамо у конкурсима јесте да жена буде управљач предузећа”, рекао је Иванишевић.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је недавно потписао Протокол о сарадњи са Удружењем научница у Србији, те је тиме постао богатији за још једног стратешког партнера, са којим ће у наредном периоду још интензивније радити на повезивању академске заједнице и жена у науци са сектором привреде и предузетништва. Наиме, покрајински секретар, др Ненад Иванишевић, и председница Удружења, проф. др Сања Подунавац – Кузмановић, која је и организатор данашњег скупа, истичу да је потписивање овог, првог у низу, документа о заједничкој сарадњи и спровођењу активности на оснаживању како јавног мњења, тако и жена у науци и привреди, од велике важности с обзиром и да релевантни статистички подаци у АП Војводини показују да жене имају доминантну улогу, не само у друштву, породици, у јавном и приватном сектору, већ у привреди и високообразовном систему.

У фокусу конференције јесу жене које у оквиру сфера деловања, делатности, струке и занимања, као и интересовања, доприносе стварању бољег окружења кроз различите сегменте активитета – друштвени ангажман, укључујући увођење принципа родне равноправности у своје окружење, уметност, науку, привреду, предузетништво и иновациону делатност.

Сагледавање проблема у обој области је показало да жене нису довољно заступљене у науци и привреди, те присуство хијерархијске дискриминације и стереотипа који су присутни у свим друштвеним сферама и слојевима као и хијерархије омеђене патријархалним моделима.

Учесници данашње конференције су и саветница потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, Гордана Гавриловић, директорка Агенције УН Wомен у Србији, Милана Рикановић, шеф политичког одељења Делегације Европске уније, Дирк Лоренц, док су бројне научнице са универзитета у Београду и Новом Саду излагале своја искуства и примере из праксе, те начине на које се може мењати друштво, јавно мнење и околности у којима живимо.