Иванишевић се обратио полазницима обука за туристичке водиче

,,Туристички водичи су веома значајни за први доживљај туристичке дестинације, јер како вам неко прикаже дестинацију, она ће вам остати таква у сећању. Покрајински секретаријат за привреду и туризам се значајно определио према образовању кадрова који нам недоставју, посебно у туризму, угоститељству и у ИТ индустрији, а ово јесте наставак тих обука. Ову обуку пружају најбољи туристички водичи у Србији. Хоћемо да наши туристички водичи буду најбољи у свом послу, по угледу на најбоље светске туристичке водиче“, рекао је покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, обраћајући се полазницима обука за туристичке водиче, које спроводи Национална асоцијација туристичких водича Србије, уз подршку Секретаријата.

Иванишевић је додао да се за овај циклус обука пријавило преко педесет заинтересованих кандидата у веома кратком року, од којих је одабрано њих 16, након чега су пријаве затворене.

,,Идеја јесте да и у следећој години наставимо едукацију. У овој години ће се још свакако едуковати запослени у угоститељству и туризму, попут кувара. Направићемо прву едукацију у области вештачке интелигенције за запослене у туризму. Поред историјски ниске стопе незапослености у АП Војводини, суочавамо се и са недостатком радне снаге у специфичним делатностима, посебно у сектору услуга. Трудимо се да кроз овакве едукације попунимо те специфичне празнине на тржишту рада“, рекао је ресорни секретар.

Практична обука за туристичке водиче одвија се у оквиру пројекта „Организација обуке туристичких водича у АП Војводини“, а у циљу унапређивања вештина и техника вођења, по методологији Светског удружења туристичких водича (World Federation of Tourist Guide Association – WFTGA).

Организатор обука су Национална асоцијација туристичких водича Србије и Центар за развој и едукацију туристичких водича ,,CenTour“ при Департману за географију, туризам и хотелијерство, Природно-математичког факултета у Новом Саду.

,,Ово је прва обука након ковид пандемије, уједно и јединствена обука у свету и свуда се исто примењује, а води је Ивана Ћурувија, лиценцирани водећи тренер Светског удружења туристичких водича. Надамо се да ће сви водичи који прођу ову обуку усвојити нове технике и вештине вођења и да ће, како то њихова професија налаже, бити прави амбасадори туризма у Србији“, истакао је Милош Ћурувија из Националне асоцијације туристичких водича Србије.

Обуке ће се одржавати од 4. до 8. децембра, у Кино сали Музеја савремене уметности Војводине, а пријављени кандидати ће проћи теоријску и практичну обуку, како би на професионалан начин учествовали у растућој туристичкој привреди.