Ivanišević se obratio polaznicima obuka za turističke vodiče

,,Turistički vodiči su veoma značajni za prvi doživljaj turističke destinacije, jer kako vam neko prikaže destinaciju, ona će vam ostati takva u sećanju. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam se značajno opredelio prema obrazovanju kadrova koji nam nedostavju, posebno u turizmu, ugostiteljstvu i u IT industriji, a ovo jeste nastavak tih obuka. Ovu obuku pružaju najbolji turistički vodiči u Srbiji. Hoćemo da naši turistički vodiči budu najbolji u svom poslu, po ugledu na najbolje svetske turističke vodiče“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, obraćajući se polaznicima obuka za turističke vodiče, koje sprovodi Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije, uz podršku Sekretarijata.

Ivanišević je dodao da se za ovaj ciklus obuka prijavilo preko pedeset zainteresovanih kandidata u veoma kratkom roku, od kojih je odabrano njih 16, nakon čega su prijave zatvorene.

,,Ideja jeste da i u sledećoj godini nastavimo edukaciju. U ovoj godini će se još svakako edukovati zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, poput kuvara. Napravićemo prvu edukaciju u oblasti veštačke inteligencije za zaposlene u turizmu. Pored istorijski niske stope nezaposlenosti u AP Vojvodini, suočavamo se i sa nedostatkom radne snage u specifičnim delatnostima, posebno u sektoru usluga. Trudimo se da kroz ovakve edukacije popunimo te specifične praznine na tržištu rada“, rekao je resorni sekretar.

Praktična obuka za turističke vodiče odvija se u okviru projekta „Organizacija obuke turističkih vodiča u AP Vojvodini“, a u cilju unapređivanja veština i tehnika vođenja, po metodologiji Svetskog udruženja turističkih vodiča (World Federation of Tourist Guide Association – WFTGA).

Organizator obuka su Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije i Centar za razvoj i edukaciju turističkih vodiča ,,CenTour“ pri Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

,,Ovo je prva obuka nakon kovid pandemije, ujedno i jedinstvena obuka u svetu i svuda se isto primenjuje, a vodi je Ivana Ćuruvija, licencirani vodeći trener Svetskog udruženja turističkih vodiča. Nadamo se da će svi vodiči koji prođu ovu obuku usvojiti nove tehnike i veštine vođenja i da će, kako to njihova profesija nalaže, biti pravi ambasadori turizma u Srbiji“, istakao je Miloš Ćuruvija iz Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije.

Obuke će se održavati od 4. do 8. decembra, u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a prijavljeni kandidati će proći teorijsku i praktičnu obuku, kako bi na profesionalan način učestvovali u rastućoj turističkoj privredi.