Иванишевић: сарадњом Куле са Секретаријатом и НСЗ- ом смањена стопа незапослености на локалном нивоу за 10 одсто у односу на прошлу годину

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, присуствовао је данас свечаном потписивању Споразума о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања за 2022. годину. Споразум су потписали председник привременог органа општине Кула, Дамјан Миљанић, и директор НСЗ Филијала Сомбор, Борис Драганов, у присуству директора Националне службе за запошљавање, Зорана Мартиновића.

Секретар Иванишевић је овом приликом изјавио да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам у поптуности синхронизован са Националном службом за запошљавање на централном нивоу.

,,У поптуности пратимо рад Владе Републике Србије. Конкретно, у погледу општине Кула, то јесте општина која представља модел како би требало сарађивати са једицином локалне самоуправе. Покрајински секретаријат је у области запошљавања на територији Западнобачког округа одвојили у току прошле године преко пет милиона динара. На нивоу Покрајинске владе за прошлу годину смо на располагању имали 45 милиона динара, док ове година имамо 75 милиона динара за област запошљавања“, рекао је покрајински секретар у чијем је ресору на покрајинском нивоу и област запошљавања која се реализује кроз спровођење подстицајних мера за самозапошљавање, запошљавање незапослених лица и јавне радове, али и путем радног ангажовања у виду праксе студената са најбољим просеком на универзитетима са територије АП Војводине.

Иванишевић је изразио захвалност директору Националне службе за запошљавање, с обзиром да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам добитник повеље за посебан допринос области запошљавања на прошлогодишњој прослави 100 година постојања НСЗ.

Идући у сусрет 8. марту, празнику посвећеном женама, покрајински секретар је овом приликом најавио и расписивање конкурса за подршку женском предузетништву управо тог веома значајног датума.

Председник привременог органа општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да је данашњи споразум резултат дугогодишње сарадње ове општине са НСЗ-ом, те да Кула има евидентно стално смањење броја незапослених и да је број нових компанија из програма самозапошљавања све већи из године у годину.

,,Данас су потписана два програма, која сваке године реализујемо. Ускоро потписујемо и трећи програм, програм самозапољавања где део средстава обезбеђује општина Кула, а део НСЗ. Ови програми сваке године дају сјајне резултате, што је препознато од стране НСЗ-а“, рекао је Миљанић.

Директор НСЗ-а, Зоран Мартиновић, истакао је да је општина Кула једна од самоуправа која локалну политику запошљавања ставља у врх својих приоритета и НСЗ са овом општином остварује изузетну сарадњу. Мартиновић је додао да је данас последњи дан за конкурисање од стране ЈЛС код Националне службе за запошљавање захтевима за удруживање средстава, те да сваке године преко 100 локалних самоуправа упути захтеве за средства.

,,Очекујемо позитивне трендове и у овој години, јер када анализирамо, рецимо јануар месец на нивоу Србије, у односу на исти период 2021. године, смањен је број лица на евиденцији за 6 одсто, а на територији општине Кула за чак 10 одсто. Издвајају се значајна средства на нивоу Републике и код ресорних институција за креирање и подршку програмима запошљавања“, изјавио је Мартиновић нагласивши да су тренутно актуелни јавни позиви у НСЗ, те да се заинтересована лица могу информисати путем веб сајта Службе или у филијалама о мерама и програмима где могу да се пријаве и конкуришу.