Ivanišević: saradnjom Kule sa Sekretarijatom i NSZ- om smanjena stopa nezaposlenosti na lokalnom nivou za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, prisustvovao je danas svečanom potpisivanju Sporazuma o uređivanju međusobnih prava i obaveza u realizaciji programa ili mera aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu. Sporazum su potpisali predsednik privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, i direktor NSZ Filijala Sombor, Boris Draganov, u prisustvu direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, Zorana Martinovića.

Sekretar Ivanišević je ovom prilikom izjavio da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u poptunosti sinhronizovan sa Nacionalnom službom za zapošljavanje na centralnom nivou.

,,U poptunosti pratimo rad Vlade Republike Srbije. Konkretno, u pogledu opštine Kula, to jeste opština koja predstavlja model kako bi trebalo sarađivati sa jedicinom lokalne samouprave. Pokrajinski sekretarijat je u oblasti zapošljavanja na teritoriji Zapadnobačkog okruga odvojili u toku prošle godine preko pet miliona dinara. Na nivou Pokrajinske vlade za prošlu godinu smo na raspolaganju imali 45 miliona dinara, dok ove godina imamo 75 miliona dinara za oblast zapošljavanja“, rekao je pokrajinski sekretar u čijem je resoru na pokrajinskom nivou i oblast zapošljavanja koja se realizuje kroz sprovođenje podsticajnih mera za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica i javne radove, ali i putem radnog angažovanja u vidu prakse studenata sa najboljim prosekom na univerzitetima sa teritorije AP Vojvodine.

Ivanišević je izrazio zahvalnost direktoru Nacionalne službe za zapošljavanje, s obzirom da je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam dobitnik povelje za poseban doprinos oblasti zapošljavanja na prošlogodišnjoj proslavi 100 godina postojanja NSZ.

Idući u susret 8. martu, prazniku posvećenom ženama, pokrajinski sekretar je ovom prilikom najavio i raspisivanje konkursa za podršku ženskom preduzetništvu upravo tog veoma značajnog datuma.

Predsednik privremenog organa opštine Kula, Damjan Miljanić, istakao je da je današnji sporazum rezultat dugogodišnje saradnje ove opštine sa NSZ-om, te da Kula ima evidentno stalno smanjenje broja nezaposlenih i da je broj novih kompanija iz programa samozapošljavanja sve veći iz godine u godinu.

,,Danas su potpisana dva programa, koja svake godine realizujemo. Uskoro potpisujemo i treći program, program samozapoljavanja gde deo sredstava obezbeđuje opština Kula, a deo NSZ. Ovi programi svake godine daju sjajne rezultate, što je prepoznato od strane NSZ-a“, rekao je Miljanić.

Direktor NSZ-a, Zoran Martinović, istakao je da je opština Kula jedna od samouprava koja lokalnu politiku zapošljavanja stavlja u vrh svojih prioriteta i NSZ sa ovom opštinom ostvaruje izuzetnu saradnju. Martinović je dodao da je danas poslednji dan za konkurisanje od strane JLS kod Nacionalne službe za zapošljavanje zahtevima za udruživanje sredstava, te da svake godine preko 100 lokalnih samouprava uputi zahteve za sredstva.

,,Očekujemo pozitivne trendove i u ovoj godini, jer kada analiziramo, recimo januar mesec na nivou Srbije, u odnosu na isti period 2021. godine, smanjen je broj lica na evidenciji za 6 odsto, a na teritoriji opštine Kula za čak 10 odsto. Izdvajaju se značajna sredstva na nivou Republike i kod resornih institucija za kreiranje i podršku programima zapošljavanja“, izjavio je Martinović naglasivši da su trenutno aktuelni javni pozivi u NSZ, te da se zainteresovana lica mogu informisati putem veb sajta Službe ili u filijalama o merama i programima gde mogu da se prijave i konkurišu.