Иванишевић представио нове конкурсе у области запошљавања вредне 31,5 милиона динара

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић представио је на данашњој конференцији за новинаре три нова конкурса ресорног секретаријата у области запошљавања, укупне вредности 31,5 милиона динара.

Иванишевић је најавио да се нови конкурси, који су актуелни од сутра, односе на спровођење стручне праксе, самозапошљавање и јавне радове у Војводини.

„Конкурс на који смо посебно поносни, који смо установили пре две године, односи се на финансирање стручне праксе. Реч је о подршци за стручну праксу студената који су у претходној календарској години дипломирали с просеком од 9,50 до 10,00 на факултетима са седиштем у АП Војводини у саставу универзитета на територији Покрајине. Они ће моћи да конкуришу за једногодишњу праксу у покрајинским органима и стручним службама Покрајинске владе, као и у јавним службама чији је оснивач АП Војводина. У претходне две године више од 20 најбољих студената били су део покрајинске администрације у оквиру ове подршке. Показало се да су у потпуности заслужили висок просек на матичним факултетима, а велико је и интересовање покрајинских секретаријата да их запосли“, истакао је Иванишевић, додајући да је за те намене издвојено укупно осам милиона динара.

Секретар је нагласио и важност конкурса за самозапошљавање наводећи да је Секретаријат за то наменио укупно 16 милиона динара, при чему појединачна субвенција за лице које жели да се запосли износи 300.000 динара. Иванишевић је навео да је и ово један од конкурса на којима се инсистира јер је реч о подстицају предузетништву у нашој покрајини. Ова субвенција се додељује за оснивање радње или другог облика предузетништва од стране незапосленог лица или удруживањем више назапослених са евиденције Националне службе за запошљавање.

„Део мера активне политике запошљавања чини и Конкурс за спровођење јавних радова, који је у складу са Покрајинским акционим планом за запошљавање у АП Војводини. Средства која је Секретаријат наменио за јавне радове износе седам и по милиона динара и изузетно је важно да сви који су заинтересовани и испуњавају услове конкуришу за њих на време“, рекао је секретар Иванишевић.

Он је додао да ову годину у сектору запошљавања карактерише то што су по први пут издвојена и знатна средства за доквалификацију и преквалификацију, које ће се у првој половини године одвијати у сектору информационих технологија. Планирано је, такође, да до краја године она буду допуњена у областима угоститељства, туризма и гастрономије јер је то простор, како је Иванишевић нагласио, где постоји озбиљан дефицит радне снаге. Зато ће у наредном периоду акценат бити на осмишљавању брзих програма обуке за те услужне делатности.

Иванишевић је казао да у овом тренутку имамо историјски ниску стопу незапослености од 7,4 посто, што је резултат заједничких активности Владе Републике Србије и покрајинске администрације. Он је истакао да је највећа потражња за радном снагом у сектору услуга – хотелијерству, угоститељству, малопродаји, као и у индустријским зонама. Стога је, према његовим речима, конкурс за самозапошљавање једна од битних мера које нуде широку могућност за подстицај незапосленим лицима да се остваре као предузетници. Посебни програми ─ брзе обуке, доквалификације и преквалификације – такође су покренути у циљу оспособљавања нове радне снаге и њеног бољег запошљавања. Секретар је навео да је радна снага из иностранства у овом тренутку код нас најзаступљенија у грађевинарству.

Иванишевић је рекао да управо следи састанак представника ресорног секретаријата и Привредне коморе Војводине поводом реализације заједничке активности на установљавању профила радне снаге која нам највише недостаје.

Сви наведени конкурси биће објављени на интернет презентацији и мобилној апликацији Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и у дневној штампи, у четвртак, 4. маја 2023. године.