Ivanišević predstavio nove konkurse u oblasti zapošljavanja vredne 31,5 miliona dinara

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare tri nova konkursa resornog sekretarijata u oblasti zapošljavanja, ukupne vrednosti 31,5 miliona dinara.

Ivanišević je najavio da se novi konkursi, koji su aktuelni od sutra, odnose na sprovođenje stručne prakse, samozapošljavanje i javne radove u Vojvodini.

„Konkurs na koji smo posebno ponosni, koji smo ustanovili pre dve godine, odnosi se na finansiranje stručne prakse. Reč je o podršci za stručnu praksu studenata koji su u prethodnoj kalendarskoj godini diplomirali s prosekom od 9,50 do 10,00 na fakultetima sa sedištem u AP Vojvodini u sastavu univerziteta na teritoriji Pokrajine. Oni će moći da konkurišu za jednogodišnju praksu u pokrajinskim organima i stručnim službama Pokrajinske vlade, kao i u javnim službama čiji je osnivač AP Vojvodina. U prethodne dve godine više od 20 najboljih studenata bili su deo pokrajinske administracije u okviru ove podrške. Pokazalo se da su u potpunosti zaslužili visok prosek na matičnim fakultetima, a veliko je i interesovanje pokrajinskih sekretarijata da ih zaposli“, istakao je Ivanišević, dodajući da je za te namene izdvojeno ukupno osam miliona dinara.

Sekretar je naglasio i važnost konkursa za samozapošljavanje navodeći da je Sekretarijat za to namenio ukupno 16 miliona dinara, pri čemu pojedinačna subvencija za lice koje želi da se zaposli iznosi 300.000 dinara. Ivanišević je naveo da je i ovo jedan od konkursa na kojima se insistira jer je reč o podsticaju preduzetništvu u našoj pokrajini. Ova subvencija se dodeljuje za osnivanje radnje ili drugog oblika preduzetništva od strane nezaposlenog lica ili udruživanjem više nazaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Deo mera aktivne politike zapošljavanja čini i Konkurs za sprovođenje javnih radova, koji je u skladu sa Pokrajinskim akcionim planom za zapošljavanje u AP Vojvodini. Sredstva koja je Sekretarijat namenio za javne radove iznose sedam i po miliona dinara i izuzetno je važno da svi koji su zainteresovani i ispunjavaju uslove konkurišu za njih na vreme“, rekao je sekretar Ivanišević.

On je dodao da ovu godinu u sektoru zapošljavanja karakteriše to što su po prvi put izdvojena i znatna sredstva za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, koje će se u prvoj polovini godine odvijati u sektoru informacionih tehnologija. Planirano je, takođe, da do kraja godine ona budu dopunjena u oblastima ugostiteljstva, turizma i gastronomije jer je to prostor, kako je Ivanišević naglasio, gde postoji ozbiljan deficit radne snage. Zato će u narednom periodu akcenat biti na osmišljavanju brzih programa obuke za te uslužne delatnosti.

Ivanišević je kazao da u ovom trenutku imamo istorijski nisku stopu nezaposlenosti od 7,4 posto, što je rezultat zajedničkih aktivnosti Vlade Republike Srbije i pokrajinske administracije. On je istakao da je najveća potražnja za radnom snagom u sektoru usluga – hotelijerstvu, ugostiteljstvu, maloprodaji, kao i u industrijskim zonama. Stoga je, prema njegovim rečima, konkurs za samozapošljavanje jedna od bitnih mera koje nude široku mogućnost za podsticaj nezaposlenim licima da se ostvare kao preduzetnici. Posebni programi ─ brze obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije – takođe su pokrenuti u cilju osposobljavanja nove radne snage i njenog boljeg zapošljavanja. Sekretar je naveo da je radna snaga iz inostranstva u ovom trenutku kod nas najzastupljenija u građevinarstvu.

Ivanišević je rekao da upravo sledi sastanak predstavnika resornog sekretarijata i Privredne komore Vojvodine povodom realizacije zajedničke aktivnosti na ustanovljavanju profila radne snage koja nam najviše nedostaje.

Svi navedeni konkursi biće objavljeni na internet prezentaciji i mobilnoj aplikaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kao i u dnevnoj štampi, u četvrtak, 4. maja 2023. godine.