Иванишевић потписао споразум о сарадњи са Општим удружењем предузетница Бачке: сарадња на јачању женског предузетништва

У Покрајинској влади је данас уприличено потписивање споразума о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Општег удружења предузетница Бачке о заједничкој сарадњи на подизању свести о значају женског предузетништва и економском оснаживању предузетница и осталих, а кроз пружање институционалне подршке и промовисање програмских подстицаја и видова подршке и подстицаја за унапређење и умрежавање приватног и јавног сектора на територији АП Војводине.

Циљ формализације сарадње јесте подршка економском и предузетничком оснаживању жена и жена предузетница, програмима који подразумевају едукацију и повезивање, уз међусобну сарадњу запослених у сектору привреде, туризма и запошљавања у покрајини, као и јачање међусекторских односа, уз промовисање пројеката, регионалних привредних манифестација, те конкурса и јавних позива како би предузетнице биле што боље обавештене о подстицајним програмима.

Споразум су потписали покрајински секретар др Ненад Иванишевић и председница Удружења Светлана Чавић.

,,Иницијатива за ово што данас радимо је потекла на светској изложби у Дубаију, док је све ово добило смисао приликом боравка делегације Секретаријата у Индији. Када видимо са каквим тржиштима се ми такмичимо, са којим бројем људи, предузећа, готових производа, са којим бројем сировина, ми сами, неповезани, неудружени немамо никакву шансу. У Индији су нам рекли, повежите се, направите скуп, будите јаки и онда дођите да причамо о вашем учешћу на, конкретно, индијском тржишту. Управо зато мислим да је важно повезивање предузетника, да говоримо о дамама које имају предузетнички дух и да је важно да се предузетнице удружују“, рекао је Иванишевић, додавши да сваки вид удруживања које има за циљ конкретнији наступ на тржиштима других земаља, као и на тржишту Србије, ће увек имати подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Иванишевић је најавио расписивање конкурса намењеног женском предузетништву у среду, 29. марта 2023. године, при чему ће се субвенционисати набавка опреме и репроматеријала.

Према речима председнице Удружења, Светлане Чавић, Опште удружење предузетница Бачке је у потпуности посвећено женама које су се одлучиле да постану предузетнице и покренуле сопствени бизнис. Чавићева, која је и сама предузетница више од две деценије, истиче да предузетнички пут није лак, али да се истрајност и марљивост награђују, те да предузетнице и предузетници имају подршку у јавном сектору, у релевантним институцијама.

,,Порука нашег Удружења је да желимо да умрежимо жене, да њихов производ или услуга буду видљиви на најбољи могући начин, у Србији и у свету. Желимо да оснажимо жену не само финансијски, већ да јој дамо подршку и покажемо јој из примера добре праксе да је могуће изаћи на светско тржиште“, истакла је председница Удружења.

Привредна комора Србије је препознала потенцијал овог Удружења и пружила је подршку његовом оснивању.

Директорка Сектора за предузетништво у Привредној комори Србије, Бранислава Симанић, је овом приликом истакла да је сам циљ Сектора предузетништва Привредне коморе Србије унапређење и развој предузетништва у Србији, као и на територији АП Војводине. С друге стране, Секција за женско предузетништво ПКС, чији је члна и Опште удружење предузетница Бачка, формирана на основу одлуке Парламента предузетника ПКС, унапређује женско предузетништво, утиче на економско оснаживање жена предузетница у Србији и промовише развој женског предузетништва.

Покрајински секретар др Иванишевић је иницирао и сарадњу са предузетницама у оквиру наступа Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на предстојећем 90. Међународном пољопривредном сајму. Тачније, 22. и 23. маја ће бити уприличени дани женског предузетништва, како у оквиру велике конференије, тако и у виду представљања делокруга рада предузетница, односно производа и услуга у оквиру делатности којима се предузетнице баве, превасходно оне које су чланице Секције за женско предузетништво Привредне коморе Србије и Општег удружења предузетница Бачка, али и све заинтересоване предузетнице из Војводине.

,,Ово је мој позив предузетницама, јер ће учешће на Међународном пољопривредном сајму бити потпуно бесплатно. Са наше стране су отворена врата. По први пут ћемо имати на овом сајму и дан ромског предузетништва, јер желимо да покажемо да припадници ромске заједнице јесу вредни и да су саставни део овог друштва, те да су све предрасуде неважне. Имаћемо и дан младих у туризму, јер хоћемо да покренемо младе да се што више школују у туризму, јер ту недостаје радна снага и имаћемо, наравно, представљање добитника ознаке квалитета ‘Најбоље из Војводине’. Моја порука предузетницама је да смо овде због њих“, додао је секретар Иванишевић.