Иванишевић: потписан протокол о сарадњи са Удружењем ,,Национална асоцијација туристичких водича Србије“ са циљем организације међународне конвенције 2026. године у Новом Саду

Данас је у Покрајинској влади потписан протокол о сарадњи између Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Удружења ,,Национална асоцијација туристичких водича Србије“, са циљем реализације заједничких активности на подизању свести о конгресном и конференцијском туризму, а кроз процес кандидатуре и организације Конвенције Светског удружења туристичких водича.

Потписници протокола, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и председница Удружења, Ивана Ћурувија, усагласили су се да је ова Конвенција од стратешког значаја за дестинацијски и конференцијски туризам у АП Војводини, а уједно представља и вид подстицаја за унапређење квалитета рада водичке службе на територији АП Војводине са колегама из региона и света.

Иванишевић је нагласио да је циљ протокола управо подршка унапређењу туристичке понуде у Војводини, кроз едукацију и повезивање, уз међусобну сарадњу запослених у сектору туризма АП Војводине, као и јачање међусекторских односа.

,,Ова иницијатива је нешто што недостаје нашој земљи. Управо након короне нам је неопходно да оживимо конгресни туризам, као посебну грану туризма. У овом моменту манифестациони и конгресни туризам јесу нешто што се значајно развија. Подсетићу да ће у овој години кроз манифестације у Војводини боравити преко пола милиона људи. Са Националном асоцијацијом туристичких водича ћемо да формирамо тим у који ће бити укључени и факултети и доносиоци одлука и креатори политика у нашој земљи како би овај догађај био успешно одржан на територији АП Војводине, што би било значајно за промоцију свих туристичких потенцијала“, рекао је Иванишевић.

Иванишевић је истакао да би ова Конвенција, уколико буде одржана 2026. године, била адекватан увод у предстојећи ,,Expo“ у Београду 2027. године, што је значајан, превасходно маркетиншки аспект у промоцији туризма наше земље.

Одржавање Конвенције је планирано за фебруар 2026. године у организацији Националне асоцијације туристичких водича Србије, уз подршку Секретаријата и Светског удружења туристичких водича (World Federation of Tourist Guide Associations – WFTGA) и обухватаће промоцију и унапређење квалитета рада туристичких водича, усавршавање запослених у туристичкој индустрији АП Војводине, а самим тим и Републике Србије.

Према речима председнице Удружења, Конвенција није могла бити реализована две године за редом услед пандемије, али да Удружење није одустало од организације овог међународног догађаја на ком би Србија могла да представи своје потенцијале у домену туризма светском туристичком тржишту и у конгресној форми.

,,Жеља нам је да Нови Сад буде место дешавања Конвенције и решили смо да поново уђемо у целу причу око кандидатуре. Светско удружење туристичких водича постоји преко четрдесет година, и обухвата асоцијалције туристичких водича из целог света, тачније око 100 земаља чланица и око 800 хиљада водича који су његови чланови. Конвенција се организује сваке друге године у некој од држава чланица са жељом да поднесу кандидатуру. Организација овакве Конвенције би била значајна за промоцију туризма, Војводине и Новог Сада у целом свету“, рекла је Ћурувија.

Она је додала да постоји посвећеност Секретаријата овој иницијативи, те да је сарадња Удружења и Секретаријата остварена у више сегмената, посебно са аспекта значаја довођења такве Конвенције у Војводину и Нови Сад.

Покрајински секретаријат и радна група која ће бити основана овим поводом, учествоваће у припреми неопходне документације за учествовање у кандидатури за организацију Конвенције, организацији и реализацији Конвенције, уколико се освоји право за њену организацију, као и у обукама локалних туристичких водича Војводине и остваривању интердестинацијске и сарадње у формирању и промоцији туристичке понуде Покрајине.

Предлог теме Конвенције Светског удружења туристичких водича за 2026. годину је „Вода која нас води“.