Ivanišević: potpisan protokol o saradnji sa Udruženjem ,,Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije“ sa ciljem organizacije međunarodne konvencije 2026. godine u Novom Sadu

Danas je u Pokrajinskoj vladi potpisan protokol o saradnji između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Udruženja ,,Nacionalna asocijacija turističkih vodiča Srbije“, sa ciljem realizacije zajedničkih aktivnosti na podizanju svesti o kongresnom i konferencijskom turizmu, a kroz proces kandidature i organizacije Konvencije Svetskog udruženja turističkih vodiča.

Potpisnici protokola, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, i predsednica Udruženja, Ivana Ćuruvija, usaglasili su se da je ova Konvencija od strateškog značaja za destinacijski i konferencijski turizam u AP Vojvodini, a ujedno predstavlja i vid podsticaja za unapređenje kvaliteta rada vodičke službe na teritoriji AP Vojvodine sa kolegama iz regiona i sveta.

Ivanišević je naglasio da je cilj protokola upravo podrška unapređenju turističke ponude u Vojvodini, kroz edukaciju i povezivanje, uz međusobnu saradnju zaposlenih u sektoru turizma AP Vojvodine, kao i jačanje međusektorskih odnosa.

,,Ova inicijativa je nešto što nedostaje našoj zemlji. Upravo nakon korone nam je neophodno da oživimo kongresni turizam, kao posebnu granu turizma. U ovom momentu manifestacioni i kongresni turizam jesu nešto što se značajno razvija. Podsetiću da će u ovoj godini kroz manifestacije u Vojvodini boraviti preko pola miliona ljudi. Sa Nacionalnom asocijacijom turističkih vodiča ćemo da formiramo tim u koji će biti uključeni i fakulteti i donosioci odluka i kreatori politika u našoj zemlji kako bi ovaj događaj bio uspešno održan na teritoriji AP Vojvodine, što bi bilo značajno za promociju svih turističkih potencijala“, rekao je Ivanišević.

Ivanišević je istakao da bi ova Konvencija, ukoliko bude održana 2026. godine, bila adekvatan uvod u predstojeći ,,Expo“ u Beogradu 2027. godine, što je značajan, prevashodno marketinški aspekt u promociji turizma naše zemlje.

Održavanje Konvencije je planirano za februar 2026. godine u organizaciji Nacionalne asocijacije turističkih vodiča Srbije, uz podršku Sekretarijata i Svetskog udruženja turističkih vodiča (World Federation of Tourist Guide Associations – WFTGA) i obuhvataće promociju i unapređenje kvaliteta rada turističkih vodiča, usavršavanje zaposlenih u turističkoj industriji AP Vojvodine, a samim tim i Republike Srbije.

Prema rečima predsednice Udruženja, Konvencija nije mogla biti realizovana dve godine za redom usled pandemije, ali da Udruženje nije odustalo od organizacije ovog međunarodnog događaja na kom bi Srbija mogla da predstavi svoje potencijale u domenu turizma svetskom turističkom tržištu i u kongresnoj formi.

,,Želja nam je da Novi Sad bude mesto dešavanja Konvencije i rešili smo da ponovo uđemo u celu priču oko kandidature. Svetsko udruženje turističkih vodiča postoji preko četrdeset godina, i obuhvata asocijalcije turističkih vodiča iz celog sveta, tačnije oko 100 zemalja članica i oko 800 hiljada vodiča koji su njegovi članovi. Konvencija se organizuje svake druge godine u nekoj od država članica sa željom da podnesu kandidaturu. Organizacija ovakve Konvencije bi bila značajna za promociju turizma, Vojvodine i Novog Sada u celom svetu“, rekla je Ćuruvija.

Ona je dodala da postoji posvećenost Sekretarijata ovoj inicijativi, te da je saradnja Udruženja i Sekretarijata ostvarena u više segmenata, posebno sa aspekta značaja dovođenja takve Konvencije u Vojvodinu i Novi Sad.

Pokrajinski sekretarijat i radna grupa koja će biti osnovana ovim povodom, učestvovaće u pripremi neophodne dokumentacije za učestvovanje u kandidaturi za organizaciju Konvencije, organizaciji i realizaciji Konvencije, ukoliko se osvoji pravo za njenu organizaciju, kao i u obukama lokalnih turističkih vodiča Vojvodine i ostvarivanju interdestinacijske i saradnje u formiranju i promociji turističke ponude Pokrajine.

Predlog teme Konvencije Svetskog udruženja turističkih vodiča za 2026. godinu je „Voda koja nas vodi“.