Иванишевић посетио сајмове запошљавања на Пољопривредном и Економском факултету: ово је данас берза кадрова

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, посетио је данас сајмове запошљавања које је подржао Секретаријат и то Сајам запошљавања на Пољопривредном факултету Универзитета у Новом Саду и Сајам праксе и запошљавања на Економском факултету у Суботици – Одељење факултета у Новом Саду.

,,Срећан сам што све више факултета организује сајмове запошљавања и што све већи број фирми препознају потребе тржишта рада. Можемо да говоримо о практичној примени знања која се стичу на факултетима. Ово све показује и вољу факултета да се што више приближи привреди”, рекао је Иванишевић, додавши да Република Србија и АП Војводина данас имају ниску стопу незапослености од око 9 одсто, те да овакве манифестације могу знатно да утичу на њено смањење.

У холу код Амфитеатра Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду, одржан је други Сајам запошљавања на овом новосадском факултету и реализује се, као и у 2023. години, у организацији Пољопривредног факултета и Центра за развој каријере овог факултета, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Овогодишњи Сајам запошљавања на Пољопривредном факултету, окупио је двадесет компанија којима су неопходни млади стручњаци са смерова које нуди факултет.

Иванишевић и декан Пољопривредног факултета, Недељко Тица, посетили су излагаче, уверивши се у богату понуду радних места, радне и стручне праксе, те у велику заинтересованост самих студената за овакав вид проналажења посла.

,,Сајам запошљавања је значајан јер су се студенти определи да развијају предузетнички дух. Наши студенти су се определили да сами организују овај сајам, тако да поред редовних обавеза које имају на факултету, потрудили су се да овде окупе заинтересоване компаније”, истакао је Тица.

На Економском факултету у Суботици – Одељење факултета у Новом Саду, Иванишевић се обратио на Сајму праксе и запошљавања, који је такође подржао Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а који је јуче одржан у сличном оквиру и у Суботици, окупивши око тридесет компанија које младим дипломцима и постдипломцима нуде добре услове у склопу понуда за посао.

Поред декана Економског факултета у Суботици, Небојше Гвозденовића, обратили су се и државни секретар у Министарству просвете, проф. др Маријана Дукић Мијатовић, и студент продекан Економског факултета, Лука Јањић.

,,Мотив одржавања овог сајма је промена у студијским програмима у последњој акредитацији. Ове године ово је пробна манифестација, с обзиром да следеће године би требало обезбедити 600 до 700 пракси. Ослушкујемо привреду дс видимо које вештине и знања привреда захтева данас”, рекао је Гвозденовић.

Успех овогодишњег Сајма праксе и запошљавања на Економском факултету, одржаног и у Суботици и у Новом Саду, резултат је интернационализације овог факултета, те дугогодишњем унапређењу смерова и програма.