Ivanišević posetio sajmove zapošljavanja na Poljoprivrednom i Ekonomskom fakultetu: ovo je danas berza kadrova

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, posetio je danas sajmove zapošljavanja koje je podržao Sekretarijat i to Sajam zapošljavanja na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Sajam prakse i zapošljavanja na Ekonomskom fakultetu u Subotici – Odeljenje fakulteta u Novom Sadu.

,,Srećan sam što sve više fakulteta organizuje sajmove zapošljavanja i što sve veći broj firmi prepoznaju potrebe tržišta rada. Možemo da govorimo o praktičnoj primeni znanja koja se stiču na fakultetima. Ovo sve pokazuje i volju fakulteta da se što više približi privredi“, rekao je Ivanišević, dodavši da Republika Srbija i AP Vojvodina danas imaju nisku stopu nezaposlenosti od oko 9 odsto, te da ovakve manifestacije mogu znatno da utiču na njeno smanjenje.

U holu kod Amfiteatra Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, održan je drugi Sajam zapošljavanja na ovom novosadskom fakultetu i realizuje se, kao i u 2023. godini, u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta i Centra za razvoj karijere ovog fakulteta, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Ovogodišnji Sajam zapošljavanja na Poljoprivrednom fakultetu, okupio je dvadeset kompanija kojima su neophodni mladi stručnjaci sa smerova koje nudi fakultet.

Ivanišević i dekan Poljoprivrednog fakulteta, Nedeljko Tica, posetili su izlagače, uverivši se u bogatu ponudu radnih mesta, radne i stručne prakse, te u veliku zainteresovanost samih studenata za ovakav vid pronalaženja posla.

,,Sajam zapošljavanja je značajan jer su se studenti opredeli da razvijaju preduzetnički duh. Naši studenti su se opredelili da sami organizuju ovaj sajam, tako da pored redovnih obaveza koje imaju na fakultetu, potrudili su se da ovde okupe zainteresovane kompanije“, istakao je Tica.

Na Ekonomskom fakultetu u Subotici – Odeljenje fakulteta u Novom Sadu, Ivanišević se obratio na Sajmu prakse i zapošljavanja, koji je takođe podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a koji je juče održan u sličnom okviru i u Subotici, okupivši oko trideset kompanija koje mladim diplomcima i postdiplomcima nude dobre uslove u sklopu ponuda za posao.

Pored dekana Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nebojše Gvozdenovića, obratili su se i državni sekretar u Ministarstvu prosvete, prof. dr Marijana Dukić Mijatović, i student prodekan Ekonomskog fakulteta, Luka Janjić.

,,Motiv održavanja ovog sajma je promena u studijskim programima u poslednjoj akreditaciji. Ove godine ovo je probna manifestacija, s obzirom da sledeće godine bi trebalo obezbediti 600 do 700 praksi. Osluškujemo privredu ds vidimo koje veštine i znanja privreda zahteva danas“, rekao je Gvozdenović.

Uspeh ovogodišnjeg Sajma prakse i zapošljavanja na Ekonomskom fakultetu, održanog i u Subotici i u Novom Sadu, rezultat je internacionalizacije ovog fakulteta, te dugogodišnjem unapređenju smerova i programa.