Иванишевић о новом циклусу конкурса Секретаријата: 77,5 милиона динара за три конкурса за запошљавање и стручну праксу

На данашњој конференцији за медије поводом расписивања нових јавних конкурса Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у области запошљавања, присутнима су се обратити покрајински секретар др Ненад Иванишевић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, који су потписали и споразум о сарадњи.

Покрајинском скупштинском одлуком о буџету АП Војводине за 2022. годину за реализацију мера активне политике запошљавања, а у складу са Покрајинским акционим планом запошљавања за 2022. годину, Секретаријат је у новом циклусу јавних конкурса у области запошљавања определио средства у укупном износу од 47,5 милиона динара за самозапошљавање, запошљавање незапослених лица и за финансирање спровођења јавних радова на територији Покрајине. Конкурси су расписани на данашњи дан, 23. марта 2022. године и имају различит рок трајања, што је наведено у објављеној документацији.

Говорећи о појединостима сваког од поменутих конкурса, секретар Иванишевић је истакао да је Јавни позив за самозапошљавање расписан на укупан износ од 15 милиона динара, при чему ће 50 незапослених лица моћи да остваре право на субвенцију у појединачном износу од 300.000 динара.

Поред тога, на 15 милиона динара је расписан и Јавни позив за доделу субвенција за запошљавање незапослених лица у 2022. години, којим се послодавцима са територије Војводине омогућава запошљавање укупно 60 незапослених лица уз субвенцију од 250.000 динара по запосленом.

Напослетку је истакнуто да је Jавни конкурс за финансирање споровођења јавних радова на територији Војводине расписан на 7,5 милиона динара и намењен је удружењима грађана, за ангажовање око 50 незапослених лица, са омогућеном реализацијом јавних радова на територији АП Војводине.

,,Секретаријат је са Националном службом за запошљавање усагласио позиве, односно са Националном стратегијом за запошљавање коју је усвојила Влада Републике Србије. Циљ нам је да незапосленост буде на европском, а надамо се и испод европског просека. Прошлогодишњи износ по свим конкурсима је био око 45 милиона динара, док у овој години говоримо о 77,5 милиона динара за разне програме. Сматрам да је то велики напредак и тиме се показује посвећеност Покрајинске владе и Секретаријата са НСЗ. Тежиште јесте на новом запошљавању и самозапошљавању, те на развијању предузетничког духа“, рекао је Иванишевић, истакавши да постоји могућност на овим конкурсима да лица која су запослена на одређено време, послодавац конкуришући запосли та лица на неодређено време.

Иванишевић је додао да је важно истаћи да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, својим мерама подршке за привред и туризам у протеклој 2021. години сачувао преко 4.500 радних места, те да је отворено и око 500 нових радних места.

Подсетимо да је Покрајински секретаријат 10. марта 2022. године расписао Јавни позив за финансирање стручне праксе студената који су у претходној календарској години дипломирали са просеком од 9,50 на факултету са седиштем на територији Војводине, а који се налази у саставу универзитета чије је седиште на територији Покрајине. Један од критеријума јесте да је студент на евиденцији Националне службе за запошљавање, те да се стручна пракса може обављати код послодаваца који припадају покрајинским органима и стручним службама Покрајинске владе, као и јавним службама чији је оснивач Војводина.

У току 2022. године, Секретаријат планира финансирање обука код послодаваца у укупном износу од 10 милиона динара.

,,Република Србија је успоставила адекватну децентрализацију политике запошљавања и приближавања ових задатака АП војводини. Из године у годину имамо све веће интерсовање локланих самоуправа и Покрајине за издвајање средстава за оно што је примарна улога НСЗ и Републике Србије када је у питању запошљавање. Износ који издвајају Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Град Нови Сад за област запошљавања су доминантни у односу на свеобухватан износ који се издваја за ову област“, рекао је директор НСЗ Зоран Мартиновић.

Мартиновић је додао да се НСЗ ових дана бави спровођењем поступка суфинансирања локалних акционих планова где су 94 локалне самоуправе са територије Републике Србије конкурисале за тај програм за који је издвојено око 350 милиона динара.

Иванишевић и Мартиновић су данас потписали и Споразум о сарадњи са циљем реализације мера активне политике запошљавања предвиђених Покрајинским акционим планом запошљавања у АП Војводини за 2022. годину.