Иванишевић отворио први скуп поводом оснивања старап академије женског предузетништва ,,ОснаЖена, она може све” у Ректорату Универзитета у Новом Саду

Амфитеатар Ректората Универзитета у Новом Саду, био је данас место окупљања великог броја предузетница са територије АП Војводине, као и оних које то желе да постану, уз стручно вођство и менторство, у оквиру првог скупа поводом оснивања старап академије женског предузетништва ,,ОснаЖена, она може све”, у организацији Центра за пословну едукацију и консалтинг ,,Core International“ из Новог Сада, која је подржана од стране Покрајинског секретаријата за привреду и туризам који дуги низ година спроводи програмске подстицајне мере намењене женском предузетништву.

Тим поводом, покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, отворио је скуп, нагласивши учесницама да не одустају у својим стремљењима и плановима да постану део приватног сектора АП Војводине и Републике Србије.

,,Мењамо курс Секретаријата, те поред постојећих субвенција за привредне субјекте у области привреде и туризма ћемо тежиште рада определити управо према преквалификацијама и доквалификацијама, оснаживању предузетница и предузетника, јер у овом моменту смо успели да помогнемо субјектима и у доба короне, али сада је потребно оснажити људе да крену у сопствене бизнисе. Управо ова академија има за циљ да оснажи жене да започну бизнисе, а са друге стране кроз програме преквалификације хоћемо да попунимо те специфичне празнине на тржишту рада, јер постоји велика потреба за радном снагом, посебно у сектору услуга, у ИТ индустрији, туризму и угоститељству“, рекао је Иванишевић.

Иванишевић је додао да ускоро започиње циклус конкурса Секретаријата за привреду и туризам у домену преквалификације и доквалификације за које ће у 2023. години бити опредељено преко 20 милиона динара, за ИТ сектор, као и да је у плану исти износ до краја године и за сектор услуга у угоститељству и туризму.

,,На овај начин бисмо наредну годину посветили стицању нових знања у сектору запошљавања како би могли да одговоримо привредном развитку који је пред нама и потребе тржишта рада“, додао је покрајински секретар.

На догађају је представљен програм стартап академије, као и организатори и предавачи.

Сатртап академија женског предузетништва јесте пројекат подржан од стране Секретаријата, који је учествовао у креирању његовог концепта, са циљем да допринесе јачању пословних снага жена, развијању и оснаживању капацитета жена заинтерсованих за самозапошљавање у стартап процесу, при чему прва фаза подразумева окупљање учесница из десет градова и општина на територији АП Војводине, тачније из Суботице, Сомбора, Темерина, Кикинде, Зрењанина, Новог Сада, Вршца, Панчева, Руме и Сремске Митровице.

Поред наведеног, пројекат има и специфичне циљеве програма обуке, који поред јачања самопоуздања и самовредновања жене, те стицања основних знања из области предузетништва микро и малих предузећа, подразумевају и оснаживање жена за улазак у предузетништво, стицање основних правних знања за покретање малог бизниса и анализе како пословне идеје, истраживање тржишта, профилисање циљних група, тако и стицање пословне комуникације у бизнису и дефинисање јединствене стратегије продаје.

Према речима организаторке и ауторке пројекта, Индире Попадић, пословног консултанта, менторке и предузетнице, резултат програма обуке јесте да све обучене учеснице стекну ,,know-how“ кроз теоријска знања и самостално израђен акциони за сопствени предузетнички бизнис.

Обука траје три месеца, уз комбиновану, односно хибридну наставу, док ће друга фаза пројекта, обухватати и жене из мањих локалних самоуорава.