Иванишевић отворио први сајам зелене архитектуре и одрживе градње ,,ArchyEnergy 2024“ на Новосадском сајму

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, отворио је данас стручну конференцију и први Сајам зелене архитектуре и одрживе градње под називом ,,ArchyEnergy 2024“, истакавши значај ове важне привредне гране и везаних делатности, и њеног удела у свеобухватним привредним кретањима, у области запошљавања, али и туризма, с обзиром да су смештајни капацитети у Новом Саду попуњени за време трајања ове манифестације.

Ова конференција са сајамском поставком је међународног карактера, а реализује у организацији грађевинско-архитектонских часописа и портала ,,Grenef”, ,,Подови” и ,,Прозори+Врата”, а одржају се у Новом Саду, 8. и 9. априла 2024. године у Конгресном центру ,,Мастер“ на Новосадском сајму.

,,Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржава иновативне привредне гране. Пратећи достигнућа са последњег сајма у Нирнбергу, који је као једну од важних тема имао енергетску ефикасност, подржали смо овај скуп намењен свима који желе да сазнају шта су новине у градњи и у свему ономе што јесте у експанзији на територији АП Војводине и целе Републике Србије”, рекао је Иванишевић.

Иванишевић је истакао да је поред привредног и туристичког аспекта, овај Сајам са конференцијом важан и из разлога што су и зелена архитектура, одржива градња, те употреба обновљивих извора енергије у овим делатностима, заправо привредна грана у експанзији.

,,Као и до сада, и убудуће ћемо подржати све оно што је боље за нашу привреду, за грађане”, навео је покрајински секретар, додавши да је Секретаријат пред крај протекле године расписао и конкурсе за подршку манифестацијама и конгресном туризму, те да можемо да говоримо о повратку Новог Сада на конгресну мапу Србије.

Поред тога, он је додао да Покрајински секретаријат за привреду и туризам у оквиру својих конкурса подржава кориснике уводећи посебне мере подршке за објекте који се одлуче за обновљиве изворе енергије, као и посебне субвенције за набавку пуњача за електричне аутомобиле.

Укупно 23 штанда и седам стручних панела у оквиру дводневне конференције, представиће актуелне правце и трендове у зеленој изградњи, паметним решењима и аутоматизацијом савремене архитектуре, уз повезивање са инвеститорима, компанијама које нуде одрживе грађевинске производе и услуге, док је акценат стављен на пословно умрежавање с кључним актерима у овом домену.

Најављена је друга манифестација и за наредну годину, у истом временском периоду.