Ivanišević otvorio prvi sajam zelene arhitekture i održive gradnje ,,ArchyEnergy 2024“ na Novosadskom sajmu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je danas stručnu konferenciju i prvi Sajam zelene arhitekture i održive gradnje pod nazivom ,,ArchyEnergy 2024“, istakavši značaj ove važne privredne grane i vezanih delatnosti, i njenog udela u sveobuhvatnim privrednim kretanjima, u oblasti zapošljavanja, ali i turizma, s obzirom da su smeštajni kapaciteti u Novom Sadu popunjeni za vreme trajanja ove manifestacije.

Ova konferencija sa sajamskom postavkom je međunarodnog karaktera, a realizuje u organizaciji građevinsko-arhitektonskih časopisa i portala ,,Grenef“, ,,Podovi“ i ,,Prozori+Vrata“, a održaju se u Novom Sadu, 8. i 9. aprila 2024. godine u Kongresnom centru ,,Master“ na Novosadskom sajmu.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam podržava inovativne privredne grane. Prateći dostignuća sa poslednjeg sajma u Nirnbergu, koji je kao jednu od važnih tema imao energetsku efikasnost, podržali smo ovaj skup namenjen svima koji žele da saznaju šta su novine u gradnji i u svemu onome što jeste u ekspanziji na teritoriji AP Vojvodine i cele Republike Srbije“, rekao je Ivanišević.

Ivanišević je istakao da je pored privrednog i turističkog aspekta, ovaj Sajam sa konferencijom važan i iz razloga što su i zelena arhitektura, održiva gradnja, te upotreba obnovljivih izvora energije u ovim delatnostima, zapravo privredna grana u ekspanziji.

,,Kao i do sada, i ubuduće ćemo podržati sve ono što je bolje za našu privredu, za građane“, naveo je pokrajinski sekretar, dodavši da je Sekretarijat pred kraj protekle godine raspisao i konkurse za podršku manifestacijama i kongresnom turizmu, te da možemo da govorimo o povratku Novog Sada na kongresnu mapu Srbije.

Pored toga, on je dodao da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u okviru svojih konkursa podržava korisnike uvodeći posebne mere podrške za objekte koji se odluče za obnovljive izvore energije, kao i posebne subvencije za nabavku punjača za električne automobile.

Ukupno 23 štanda i sedam stručnih panela u okviru dvodnevne konferencije, predstaviće aktuelne pravce i trendove u zelenoj izgradnji, pametnim rešenjima i automatizacijom savremene arhitekture, uz povezivanje sa investitorima, kompanijama koje nude održive građevinske proizvode i usluge, dok je akcenat stavljen na poslovno umrežavanje s ključnim akterima u ovom domenu.

Najavljena je druga manifestacija i za narednu godinu, u istom vremenskom periodu.