Иванишевић отворио Павиљон Покрајинског секретаријата за привреду и туризам на 54. Међународном сајму туризма

Покрајински секретаријат за привреду и туризам и ове године заузима посебно место са својим Павиљоном у Хали Мастер, чије је свечано отварање уприличено данас тачно у подне, у оквиру јубиларног 90. Међународног пољопривредног сајма. Бројни произвођачи и пружаоци услуга у туризму и угоститељству са територије АП Војводине се у оквиру Павиљона Секретаријата представљају разноврсним тематским садржајима, а на начин који најбоље осликава њене туристичке, винске и гастрономске особености, иновативност, као и мултукултуралност и мултиетничност.

Првог дана Сајма, на Павиљону Секретаријата, представили су се носиоци ознаке квалитета ,,Најбоље из Војводине“, који су ознаку понели 2021. године, у протеклој години, као и поједини носиоци ознаке којима је уручен сертификат у текућој седмици. Данашња тема је ,,Будућност туризма“, представљена кроз наступ школа и факултета који образују кадрове за смерове из области туризма и угоститељства. Образовне установе из Ирига, Старе Пазове, Крстура, потом школа из Бечеја, Куле, школа из Суботице, као и Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду и Универзитет ,,Educons“ из Сремске Каменице.

,,Идеја представљања туризма на овом Сају јесте да представимо будућност о којој морамо данас да размишљамо, да говоримо о деци која се школују. Хоћемо да направимо чврсту везу са привредом и образовањем, такмичећи се са најразвијенијим светским тржиштима. Хоћемо и да нам деца остану у Србији и да им пружимо одличне услове рада. Управо зато смо у претходне три године у туристичку инфраструктуру уложили преко 100 милиона евра. Представљамо се у оквиру три различита, али потпуно иста дана, јер је све то Војвоодина”, рекао је покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, отварајући Павиљон.

Он је истакао и да ће у суботу, последњег дана Сајма, Павиљон Покрајинског секретаријата бити у знаку винског туризма, произвођача ракије и пива, старих заната и предузетништва, под називом ,,Probus day- Дан вина и винара“, уз промоцију винара из АП Војводине. Поред аутентичних вина овог поднебља, превасходно са Фрушкогорског виногорја, биће представљени стари занати кроз изложбу аутентичних производа чланова Удружења занатлија и предузетника из Новог Сада, праћена радионицом „Дизајн у уметности и занатима- између традиције и модерности“ уз присуство представника Занатске коморе Кобленц, Немачка.

Истог дана ће бити представљен и активитет чланова удружења ромских предузетника РЕДИ и ,,Прва дигитална платформа женског бизниса у Србији и региону“ и пројекат ,,ОснаЖена“.

,,Морамо бити свесни да морамо још да радимо, а посебно у области маркетинга и видљивости, а да би маркетинг имао резултат, морамо пуно да радимо и на сарджајима. Зато су велика улагања у туристичку инфраструктуру. Када се неко одлучује куда ће да путује, летује или зимује, привлачи га оно што види као рекламу”, додао је ресорни секретар.

Новосадски сајам ове године обележава век постојања и организује Самај туризма други пут као самосталну приредбу,показавши оправданост новог концепта уз задовољена очекивања излагача и посетилаца.

Фокус овогодишњег Сајма туризма усмерен је на рецептивни туризам Дунавског региона и туристичку понуду дестинација за туроператере који желе пословно уговарање са понуђачима услуга у туризму из 14 држава дунавског слива.