Иванишевић отворио други Сајам запошљавања ,,IImprovement” на Факултету техничких наука – синергија привреде и академске заједнице

На Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду, данас се одржава други по реду Сајам запошљавања ,,IImprovement”, који је, као и претходне године, у знаку повезивања привреде, односно приватних компанија које запошљавају стручан кадар, превасходно инжењерске струке, и заинтересоване студенте завршних година основних академских студија и постдипломских студија.

Сајам запошљавања ,,IImprovement“, реализован под покровитељством Студентске уније и студентског Парламента Факултета техничких наука, под истим називом се организује и у текућој години уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и компаније јапанског инвеститора – ,,Toyo Tires“.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, отворио је овогодишњи Сајам и обишао сајамску поставку и учеснике, те разговарао са представницима компанија и са студентима на тему важности оваквих окупљања, о међусобној сарадњи и о заједничким активностима које су предуслов за стварање бољих услова за све актере у науци и привреди, као и за неприкосновено запошљавање у струци.

,,Данас млади који заврше студије на Факултету техничких наука, или на било ком другом факултету на Новосадском универзитету, немају потребу да одлазе у иностранство, јер има више послова на тржишту рада, него што има стручњака које би требало запослити. Данас сведочимо историјски ниској стопи незапослености на територији АП Војводине, што је заједнички резултат Новосадског универзитета, Владе Републике Србије, као и вишегодишњег залагања Покрајиске владе“, рекао је Иванишевић.

Ресорни секретар је истакао да је ова сајамска активност један од најбољих начина подршке и помоћи младима да се запосле, заснују породице и остану у својој земљи, нагласивши да данас није проблем у незапослености, већ у структури запослености и запослених лица, односно у недостатку радне снаге специфичних профила.

Координатор у организацији ове манифестације, студент проректор УНС-а, Дамјан Вакањац, је истакао да данас своју понуду студентима представља 12 пријављених компанија, а да су добар одзив и комуникација од великог значаја како би се остварили контакти и реализовала стручна пракса или запослење.

,,Овај пројекат има за циљ да повеже привреду, студенте и институције како би показали младима да у Србији има посла и како би их мотивисали да остану. Поред искустава које ће компаније моћи да пренесу нашим студентима, студенти ће моћи да се информишу о политици компанија, о култури, начину пословања, али и које су то шансе за запослење и студентску праксу“, рекао је Вакањац.

Данашњи Сајам је бесплатан за све интересне групе и траје до 14 часова, након чега ће учесници и заинтересовани струденти, бити у прилици да присуствују на стручној панел дискусији у Свечаној сали ФТН-а, те размене искуства и изнесу недоумице предтавницима Студентске уније и присутних компанија.