Ivanišević otvorio drugi Sajam zapošljavanja ,,IImprovement” na Fakultetu tehničkih nauka – sinergija privrede i akademske zajednice

Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, danas se održava drugi po redu Sajam zapošljavanja ,,IImprovement”, koji je, kao i prethodne godine, u znaku povezivanja privrede, odnosno privatnih kompanija koje zapošljavaju stručan kadar, prevashodno inženjerske struke, i zainteresovane studente završnih godina osnovnih akademskih studija i postdiplomskih studija.

Sajam zapošljavanja ,,IImprovement“, realizovan pod pokroviteljstvom Studentske unije i studentskog Parlamenta Fakulteta tehničkih nauka, pod istim nazivom se organizuje i u tekućoj godini uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i kompanije japanskog investitora – ,,Toyo Tires“.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je ovogodišnji Sajam i obišao sajamsku postavku i učesnike, te razgovarao sa predstavnicima kompanija i sa studentima na temu važnosti ovakvih okupljanja, o međusobnoj saradnji i o zajedničkim aktivnostima koje su preduslov za stvaranje boljih uslova za sve aktere u nauci i privredi, kao i za neprikosnoveno zapošljavanje u struci.

,,Danas mladi koji završe studije na Fakultetu tehničkih nauka, ili na bilo kom drugom fakultetu na Novosadskom univerzitetu, nemaju potrebu da odlaze u inostranstvo, jer ima više poslova na tržištu rada, nego što ima stručnjaka koje bi trebalo zaposliti. Danas svedočimo istorijski niskoj stopi nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, što je zajednički rezultat Novosadskog univerziteta, Vlade Republike Srbije, kao i višegodišnjeg zalaganja Pokrajiske vlade“, rekao je Ivanišević.

Resorni sekretar je istakao da je ova sajamska aktivnost jedan od najboljih načina podrške i pomoći mladima da se zaposle, zasnuju porodice i ostanu u svojoj zemlji, naglasivši da danas nije problem u nezaposlenosti, već u strukturi zaposlenosti i zaposlenih lica, odnosno u nedostatku radne snage specifičnih profila.

Koordinator u organizaciji ove manifestacije, student prorektor UNS-a, Damjan Vakanjac, je istakao da danas svoju ponudu studentima predstavlja 12 prijavljenih kompanija, a da su dobar odziv i komunikacija od velikog značaja kako bi se ostvarili kontakti i realizovala stručna praksa ili zaposlenje.

,,Ovaj projekat ima za cilj da poveže privredu, studente i institucije kako bi pokazali mladima da u Srbiji ima posla i kako bi ih motivisali da ostanu. Pored iskustava koje će kompanije moći da prenesu našim studentima, studenti će moći da se informišu o politici kompanija, o kulturi, načinu poslovanja, ali i koje su to šanse za zaposlenje i studentsku praksu“, rekao je Vakanjac.

Današnji Sajam je besplatan za sve interesne grupe i traje do 14 časova, nakon čega će učesnici i zainteresovani strudenti, biti u prilici da prisustvuju na stručnoj panel diskusiji u Svečanoj sali FTN-a, te razmene iskustva i iznesu nedoumice predtavnicima Studentske unije i prisutnih kompanija.