Иванишевић на представљању прве платформе женског бизниса у Србији и региону: Покрајински секретаријат за привреду и туризам након академије женског предузетништва подржао и оснивање ове платформе

У Привредној комори Војводине представљена је данас прва дигитална платформа женског бизниса у Србији и региону, чију је израду подржао Покрајински секретаријат за привреду и туризам. Платформа „ОснаЖене” представља место целовите подршке развоја које окупља предузетнице из целог региона које су се одлучиле за предузетнички пут.

На промоцији су се обратили покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, директор Гаранцијског фонда Ђорђе Раковић, а платформу је представила пословни консултант у „Core International” и оснивач др Индира Попадић.

„Немамо дилему да ли би требало подржати жене предузетнице, као и прву академију женског предузетништва и ову платформу. Важно је истаћи да је ово прва платформа тог типа, те да предњачимо у односу на регион, са којим се не такмичимо већ предњачимо у идејама, али смо спремни да прихватимо и друге идеје из окружења које могу да нам помогну. Сви имамо исти циљ – да регион напредује и да Србија покаже да је њено место у будућности. Зато данас и промовишемо ову платформу, како би се жене што боље повезале на пољу предузетништва“, рекао је др Иванишевић.

Покрајински секретар је најавио расписивање новог конкурса за подршку женском предузетништву. Додао је да је то други конкурс за ту намену у овој години, те да Покрајински секретаријат за привреду и туризам опредељује средства у укупном износу од 13,2 милиона динара.

„У овом моменту, једна трећина привредних друштава је у власништву жена, и у само 25 одсто предузећа жене доносе одлуке, мислим да је на свима нама да помогнемо да тај проценат буде најмање 50 одсто“, додао је Иванишевић.

Платформа има за циљ да женама које желе да се одваже на сопствени бизнис, пружи адекватну и стручну подршку, мотивацију и инспирацију за раст и развој пословања, попут својеврсног генератора развоја женског предузетништва. Новој дигиталној платформи се може приступити путем линка www.osnazene.com.

Директор Гаранцијског фонда Ђорђе Раковић је истакао да је Фонд једна од институција која има посебну гарантну линију за жене предузетнице.

„Гаранцијски фонд има искуства у оваквим организацијама и догађајима, и оно што је најпотребније женама, и иначе, у предузетништву, јесте новац. Неретко су ситуације са пословним банкама тешке и услови под којима дају кредите нису најповољнији. Гаранцијски фонд ће дамама обезбедити кроз своју линију стартапа много повољнија средства да започну сопствени бизнис, а предузетницама које су већ известан период у сопственом бизнису омогућити повољније финансијске услове на банкарском тржишту“, истакао је Раковић.

Према речима др Индире Попадић, платформа је заправо настала након успешно спроведене стартап академије женског предузетништва под покровитељством Секретаријата за привреду. Указала је да су њени бенефити повезивање, приступ широком спектру едукација, укључујући и онлајн курсеве, вебинаре, радионице и остали образовни садржаји, те подршка која је неопходна за успешну пословну климу.

„Сматрамо да нам је тржиште мало и да је потребно да се повежемо. Данашњи гости и учесници ће својим доприносом помоћи да овај велики пројекат успемо не само да завршимо, већ и да га проширимо у осам земаља у региону и остваримо максималне резултате. Данас промовишемо и прву налепницу коју смо осмислили као вид подршке женама у предузетништву, која ће се наћи на сваком објекату у нашој покрајини који води женa”, истакла је др Попадић.

База платформе „ОснаЖене” садржи профиле инспиративних женских бизниса, пружајући простор за представљање њихових производа и услуга, наглашавајући сопствене примере добре, али и лоше праксе, знање, ресурсе и искуства, како би помогле другима.