Ivanišević na predstavljanju prve platforme ženskog biznisa u Srbiji i regionu: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam nakon akademije ženskog preduzetništva podržao i osnivanje ove platforme

U Privrednoj komori Vojvodine predstavljena je danas prva digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji i regionu, čiju je izradu podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Platforma „OsnaŽene” predstavlja mesto celovite podrške razvoja koje okuplja preduzetnice iz celog regiona koje su se odlučile za preduzetnički put.

Na promociji su se obratili pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, direktor Garancijskog fonda Đorđe Raković, a platformu je predstavila poslovni konsultant u „Core International” i osnivač dr Indira Popadić.

„Nemamo dilemu da li bi trebalo podržati žene preduzetnice, kao i prvu akademiju ženskog preduzetništva i ovu platformu. Važno je istaći da je ovo prva platforma tog tipa, te da prednjačimo u odnosu na region, sa kojim se ne takmičimo već prednjačimo u idejama, ali smo spremni da prihvatimo i druge ideje iz okruženja koje mogu da nam pomognu. Svi imamo isti cilj – da region napreduje i da Srbija pokaže da je njeno mesto u budućnosti. Zato danas i promovišemo ovu platformu, kako bi se žene što bolje povezale na polju preduzetništva“, rekao je dr Ivanišević.

Pokrajinski sekretar je najavio raspisivanje novog konkursa za podršku ženskom preduzetništvu. Dodao je da je to drugi konkurs za tu namenu u ovoj godini, te da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam opredeljuje sredstva u ukupnom iznosu od 13,2 miliona dinara.

„U ovom momentu, jedna trećina privrednih društava je u vlasništvu žena, i u samo 25 odsto preduzeća žene donose odluke, mislim da je na svima nama da pomognemo da taj procenat bude najmanje 50 odsto“, dodao je Ivanišević.

Platforma ima za cilj da ženama koje žele da se odvaže na sopstveni biznis, pruži adekvatnu i stručnu podršku, motivaciju i inspiraciju za rast i razvoj poslovanja, poput svojevrsnog generatora razvoja ženskog preduzetništva. Novoj digitalnoj platformi se može pristupiti putem linka www.osnazene.com.

Direktor Garancijskog fonda Đorđe Raković je istakao da je Fond jedna od institucija koja ima posebnu garantnu liniju za žene preduzetnice.

„Garancijski fond ima iskustva u ovakvim organizacijama i događajima, i ono što je najpotrebnije ženama, i inače, u preduzetništvu, jeste novac. Neretko su situacije sa poslovnim bankama teške i uslovi pod kojima daju kredite nisu najpovoljniji. Garancijski fond će damama obezbediti kroz svoju liniju startapa mnogo povoljnija sredstva da započnu sopstveni biznis, a preduzetnicama koje su već izvestan period u sopstvenom biznisu omogućiti povoljnije finansijske uslove na bankarskom tržištu“, istakao je Raković.

Prema rečima dr Indire Popadić, platforma je zapravo nastala nakon uspešno sprovedene startap akademije ženskog preduzetništva pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu. Ukazala je da su njeni benefiti povezivanje, pristup širokom spektru edukacija, uključujući i onlajn kurseve, vebinare, radionice i ostali obrazovni sadržaji, te podrška koja je neophodna za uspešnu poslovnu klimu.

„Smatramo da nam je tržište malo i da je potrebno da se povežemo. Današnji gosti i učesnici će svojim doprinosom pomoći da ovaj veliki projekat uspemo ne samo da završimo, već i da ga proširimo u osam zemalja u regionu i ostvarimo maksimalne rezultate. Danas promovišemo i prvu nalepnicu koju smo osmislili kao vid podrške ženama u preduzetništvu, koja će se naći na svakom objekatu u našoj pokrajini koji vodi žena”, istakla je dr Popadić.

Baza platforme „OsnaŽene” sadrži profile inspirativnih ženskih biznisa, pružajući prostor za predstavljanje njihovih proizvoda i usluga, naglašavajući sopstvene primere dobre, ali i loše prakse, znanje, resurse i iskustva, kako bi pomogle drugima.