Иванишевић и Раковић потписали споразум о наставку сарадње између Секретаријата за привреду и Гаранцијског фонда АПВ у 2023. години

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је, на данашњем потписивању споразума о сарадњи између Секретаријата и Гаранцијског фонда АП Војводине, да се овим чином на самом почетку године најављује и наставак успешне сарадње са стратешким партнерима.

Иванишевић је нагласио да је циљ овог споразума унапређење конкурентности привреде заједничким активностима и пројектима, као и уређивање опсега, услова и начина сарадње како би се побољшало пословање обе стране. Он је навео да је од велике важности за Секретаријат и Фонд управо заједничко учешће на предстојећим сајамским и привредним манифестацијама, како би се што боље представили привредни и туристички потенцијали – под слоганом „Од класике до магије – Војводина“.

„Управо је заједништво данашњи лајтмотив, с обзиром на то да смо пре три године покренули иницијативу да Секретаријат и Гаранцијски фонд удружују средства како би ојачали финансијске институције чији је оснивач Покрајина. Циљ у овом случају јесте да корисници Фонда могу квалитетније да изађу на тржиште, у смислу кредитирања код пословних банака. Кренули смо са 20 милиона динара, па је потом било 60 милиона, а данас говоримо о 90 милиона динара колико би преко Секретаријата требало да послужи конкретној намени – да се ојача гаранцијски потенцијал Фонда – да заједно, као и до сада, учествујемо на сајамским манифестацијама, док је трећа намена да се део средстава усмери на преквалификацију и доквалификацију радника у сектору услуга, како би се што боље креирали програми усклађени са потребама тржишта рада“, рекао је секретар Иванишевић.

Он је додао да је у разговору са привредницима у Војводини увидео да постоји потреба за специфичном радном снагом, превасходно у сектору услуга, односно у туризму, угоститељству и ИТ индустрији.

Директор Гаранцијског фонда Ђорђе Раковић навео је да је основна разлика између овог и прошлогодишњег споразума управо износ средстава, који је знатно увећан.

„Ово је трећа година интензивне сарадње Покрајинског секретаријата и Гаранцијског фонда, а заједничким залагањем смо дошли до великог увећања расположивих средстава. Фонд је за 2023. годину предвидео укупан гарантни потенцијал од 1,6 милијарди динара. Након периода обележеног короном и стагнацијом у привреди, можда и највише у туризму, заједнички смо у последње три године радили управо на отклањању тих проблема и на унапређењу рада. Предстојеће сајамске манифестације на којима ћемо наступати заједно са Секретаријатом, биће облик промоције и саме Војводине, а у наредном периоду биће реализоване и конкретне заједничке активности“, рекао је директор Раковић.

Секретар Иванишевић је напослетку додао да постоји добра комуникација са свим стратешким партнерима који заједно са Секретаријатом помажу привреди у АП Војводини у најширем смислу, истакавши да ће прва заједничка манифестација са Гаранцијским фондом бити управо Међународни сајам туризма у Београду крајем фебруара.