Ivanišević i Raković potpisali sporazum o nastavku saradnje između Sekretarijata za privredu i Garancijskog fonda APV u 2023. godini

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević istakao je, na današnjem potpisivanju sporazuma o saradnji između Sekretarijata i Garancijskog fonda AP Vojvodine, da se ovim činom na samom početku godine najavljuje i nastavak uspešne saradnje sa strateškim partnerima.

Ivanišević je naglasio da je cilj ovog sporazuma unapređenje konkurentnosti privrede zajedničkim aktivnostima i projektima, kao i uređivanje opsega, uslova i načina saradnje kako bi se poboljšalo poslovanje obe strane. On je naveo da je od velike važnosti za Sekretarijat i Fond upravo zajedničko učešće na predstojećim sajamskim i privrednim manifestacijama, kako bi se što bolje predstavili privredni i turistički potencijali – pod sloganom „Od klasike do magije – Vojvodina“.

„Upravo je zajedništvo današnji lajtmotiv, s obzirom na to da smo pre tri godine pokrenuli inicijativu da Sekretarijat i Garancijski fond udružuju sredstva kako bi ojačali finansijske institucije čiji je osnivač Pokrajina. Cilj u ovom slučaju jeste da korisnici Fonda mogu kvalitetnije da izađu na tržište, u smislu kreditiranja kod poslovnih banaka. Krenuli smo sa 20 miliona dinara, pa je potom bilo 60 miliona, a danas govorimo o 90 miliona dinara koliko bi preko Sekretarijata trebalo da posluži konkretnoj nameni – da se ojača garancijski potencijal Fonda – da zajedno, kao i do sada, učestvujemo na sajamskim manifestacijama, dok je treća namena da se deo sredstava usmeri na prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u sektoru usluga, kako bi se što bolje kreirali programi usklađeni sa potrebama tržišta rada“, rekao je sekretar Ivanišević.

On je dodao da je u razgovoru sa privrednicima u Vojvodini uvideo da postoji potreba za specifičnom radnom snagom, prevashodno u sektoru usluga, odnosno u turizmu, ugostiteljstvu i IT industriji.

Direktor Garancijskog fonda Đorđe Raković naveo je da je osnovna razlika između ovog i prošlogodišnjeg sporazuma upravo iznos sredstava, koji je znatno uvećan.

„Ovo je treća godina intenzivne saradnje Pokrajinskog sekretarijata i Garancijskog fonda, a zajedničkim zalaganjem smo došli do velikog uvećanja raspoloživih sredstava. Fond je za 2023. godinu predvideo ukupan garantni potencijal od 1,6 milijardi dinara. Nakon perioda obeleženog koronom i stagnacijom u privredi, možda i najviše u turizmu, zajednički smo u poslednje tri godine radili upravo na otklanjanju tih problema i na unapređenju rada. Predstojeće sajamske manifestacije na kojima ćemo nastupati zajedno sa Sekretarijatom, biće oblik promocije i same Vojvodine, a u narednom periodu biće realizovane i konkretne zajedničke aktivnosti“, rekao je direktor Raković.

Sekretar Ivanišević je naposletku dodao da postoji dobra komunikacija sa svim strateškim partnerima koji zajedno sa Sekretarijatom pomažu privredi u AP Vojvodini u najširem smislu, istakavši da će prva zajednička manifestacija sa Garancijskim fondom biti upravo Međunarodni sajam turizma u Beogradu krajem februara.