Заменик Почуч у радној посети Кикинди: Наставак прекограничних активности на унапређењу повезаности Баната

Кикинда, 31. октобар 2019. – Реализација пројекта из Interreg IPA програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, који носи назив ,,Унапређење повезаности Баната 2” (енг. Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2), почела је данас почетном конференцијом Градској управи града Кикинде, у оквиру које су представљене најважније активности и очекивани резултати пројекта, са циљем међусобног приближавања људи, заједница и економских актера у пограничној области, уравнотеженији друштвено-економски развој и обезбеђивање оптималних развојних могућности обе земље.

Укупна вредност пројекта је 1.311.120,35 евра, од чега се 972.418,78 евра финансира из ИПА средстава.

Пројекат представља наставак недавно завршеног и успешно реализованог пројекта ,,Унапређење повезаности Баната”, а реализује га конзорцијум предвођен Јавним предузећем ,,Путеви Србије”, као водећим партнером, Градом Кикиндом, Општином Жомбољ и Регионалним центром за друштвено-економски развој – Банат.

Заменик Покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, учествовао је на отварању пројекта истакавши да се преко фондова Европске уније, а у сарадњи са партнерима из Румунује, значајно утиче на јачање економских веза, унапређује инфраструктура, туристичка понуда и у многоме побољшава привредни амбијент у Банату, али и читавој АП Војводини и Србији. Он је додао да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат наставити да пружа подршку одобреним ЕУ пројектима.

У претходно завршеном пројекту, израђена је техничка документација и реконструисан је део државних путева са обе стране границе који воде до граничног прелаза Кикинда – Наково, док су модернизацијом и опремањем самог граничног прелаза створени неопходни технички услови и безбедносно – контролни стандарди неопходни за промет аутобуса и теретних возила веће носивости. Изграђена је двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, а успостављена је и Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње са седиштем у Кикинди.

Новим пројектом, наставиће се активности на реконструкцији државних путева на територији Града Кикинде и Општине Жомбољ који воде до граничног прелаза Кикинда – Наково, а новоизграђена бициклистичка стаза биће осветљена соларним осветљењем. Пројекат ће дати значајан допринос постизању савремених стандарда квалитета путне инфраструктуре која је  главни канал за превоз терета и путника и игра важну улогу у побољшању друштвено-економских стандарда у читавом прекограничном региону.

Заменик Почуч је истог дана обишао и иконописца у Кикинди. Ову радионицу већ дуги низ година успешно води предузетница. Почуч је тим поводом рекао да Покрајинска влада и Секретаријат помажу очување старих и уметничких заната у Војводини кроз пружање финансијске подршке предузетницима који послују у овој области.