Zamenik Počuč u radnoj poseti Kikindi: Nastavak prekograničnih aktivnosti na unapređenju povezanosti Banata

Kikinda, 31. oktobar 2019. – Realizacija projekta iz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, koji nosi naziv ,,Unapređenje povezanosti Banata 2” (eng. Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2), počela je danas početnom konferencijom Gradskoj upravi grada Kikinde, u okviru koje su predstavljene najvažnije aktivnosti i očekivani rezultati projekta, sa ciljem međusobnog približavanja ljudi, zajednica i ekonomskih aktera u pograničnoj oblasti, uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj i obezbeđivanje optimalnih razvojnih mogućnosti obe zemlje.

Ukupna vrednost projekta je 1.311.120,35 evra, od čega se 972.418,78 evra finansira iz IPA sredstava.

Projekat predstavlja nastavak nedavno završenog i uspešno realizovanog projekta ,,Unapređenje povezanosti Banata”, a realizuje ga konzorcijum predvođen Javnim preduzećem ,,Putevi Srbije”, kao vodećim partnerom, Gradom Kikindom, Opštinom Žombolj i Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat.

Zamenik Pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, mr Pavle Počuč, učestvovao je na otvaranju projekta istakavši da se preko fondova Evropske unije, a u saradnji sa partnerima iz Rumunuje, značajno utiče na jačanje ekonomskih veza, unapređuje infrastruktura, turistička ponuda i u mnogome poboljšava privredni ambijent u Banatu, ali i čitavoj AP Vojvodini i Srbiji. On je dodao da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat nastaviti da pruža podršku odobrenim EU projektima.

U prethodno završenom projektu, izrađena je tehnička dokumentacija i rekonstruisan je deo državnih puteva sa obe strane granice koji vode do graničnog prelaza Kikinda – Nakovo, dok su modernizacijom i opremanjem samog graničnog prelaza stvoreni neophodni tehnički uslovi i bezbednosno – kontrolni standardi neophodni za promet autobusa i teretnih vozila veće nosivosti. Izgrađena je dvosmerna biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza Nakovo, a uspostavljena je i Kancelarija za informacije i promociju prekogranične ekonomske saradnje sa sedištem u Kikindi.

Novim projektom, nastaviće se aktivnosti na rekonstrukciji državnih puteva na teritoriji Grada Kikinde i Opštine Žombolj koji vode do graničnog prelaza Kikinda – Nakovo, a novoizgrađena biciklistička staza biće osvetljena solarnim osvetljenjem. Projekat će dati značajan doprinos postizanju savremenih standarda kvaliteta putne infrastrukture koja je  glavni kanal za prevoz tereta i putnika i igra važnu ulogu u poboljšanju društveno-ekonomskih standarda u čitavom prekograničnom regionu.

Zamenik Počuč je istog dana obišao i ikonopisca u Kikindi. Ovu radionicu već dugi niz godina uspešno vodi preduzetnica. Počuč je tim povodom rekao da Pokrajinska vlada i Sekretarijat pomažu očuvanje starih i umetničkih zanata u Vojvodini kroz pružanje finansijske podrške preduzetnicima koji posluju u ovoj oblasti.