Едукацијe за добијање ознаке квалитета „Најбоље из Војводине“

У Мастер центру Новосадског сајма данас је одржана конференција посвећена заштити ауторских и сродних права, као и интелектуалне својине, те стандардизацији и сертификацији производа, услуга и манифестација, под називом „Едукације произвођача у АП Војводини у области заштите интелектуалне својине и повећања конкурентности“. Циљ конференције, која је окупила кориснике ознаке „Најбоље из Војводине“, као и све заинтересоване за добијање ове значајне потврде квалитета, јесте да се учесници и будући апликанти упознају са могућностима заштите географског порекла, али и тржишне валоризације производа.

Организатор едукација је „Југоинспект – Нови Сад“, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Туристичке организације Војводине и Новосадског сајма.

Учествујући на конференцији, покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је значај поновног успостављања ознаке квалитета „Најбоље из Војводине“, која је додељивана од 2004. до 2015. године, те ју је након шест година паузе, поново добило 18 корисника, чији ће производи, услуге, као и манифестације, носити ово престижно признање у наредне три године.

„Идеја сарадње са Туристичком организацијом Војводине и ′Југоинспектом – Нови Сад′ јесте да истакнемо оне који су бољи од осталих, те да и ове друге подстакнемо путем овог такмичења да постану бољи, да испуне услове и критеријуме задате конкурсом и покушају да размишљају економски логично“, рекао је Иванишевић и најавио расписивање новог конкурса за доделу ознаке квалитета „Најбоље из Војводине“ за крај јануара 2022. године.

Секретар је навео да, уколико се 2019. година узима као референтна година са 500.000 домаћих и страних туриста на територији АП Војводине, ако само један одсто њих користи производе и услуге са ознаком ,,Најбоље из Војводине“, то је већ 5.000 продатих јединица, 5.000 ноћења или неколико хиљада посетилаца неке престижне манифестације.

„Јасна је економска оправданост овог пројекта и сматрам да се исплати потрудити се да се испуне ови ригорозни услови партнера на пројекту да би се поново понела ознака“, додао је Иванишевић.

Како би произвођач или пружалац услуге могао да оствари право на коришћење ознаке „Најбоље из Војводине“ потребно је да има преко 70 одсто порекла из Војводине, док ће се контрола спроводити на годишњем нивоу. Тај надзор подразумева примену HACCP стандарда и принципа у индустријској производњи, а пратиће се и остали аспекти који утичу на квалитет, попут промене визуелног идентитета.

Ознаку „Најбоље из Војводине“ у 2021. години добило је 18 корисника као потврду квалитета у категоријама производа, програма, манифестација и услуга. Одлука је донета на основу иницијативе Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, уз подршку Покрајинске владе, Туристичке организације Војводине и „Југоинспекта – Нови Сад”.

У оквиру панел-дискусија данас се говорило и о процени постојања услова за позиционирање носилаца знака „Најбоље из Војводине“ у туристичкој привреди, као и о пласману производа и услуга са географским пореклом.