Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у Бангалору, Индија: повезивање привреде, туризма и разговори о будућој сарадњи у домену ИТ индустрије

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, са делегацијом Секретаријата на чијем је челу, борави у посети Индији, тачније у граду Бангалору, Карнатака, највећем центру информационо комуникационих технологија у овој земљи.

На позив руководства Технолошког конгреса Индије (Indian Technology Congress Association ITCA) и његовог председника проф. др Муралијришна (L.V. Muralikrishna Reddy) и других еминентних професора у овој области, делегација борави у Бангалору, где је уприличен сусрет са почасним конзулом Републике Србије у Индији, Ануџем Наутијалом (Anuj Nautiyal) у просторијама резиденције Њ.Е. у Бангалору.

Пре самог почетка састанка, секретар Иванишевић је учествовало у традиционалном паљењу свеће и кићењу у знак добродошлице.

Секретар Иванишевић и конзул Наутијал, у присуству сарадника и представника привреде, разговарали су о актуелној ситуацији на тржишту, као и о могућностима за сарадњу на међурегионалном нивоу, привредним и инвестиционим потенцијалима АП Војводине, са посебним освртом на област туризма, као гране коју би требало још развијати и инфраструктурно унапређивати.

Обе стране су се усагласиле да је евидентна потреба повезивања и умрежавања у приватном сектору, односно привредника у циљу што боље сарадње.

Делегација се у Бангалору састала и са руководством Асоцијације Технолошког конгреса ИТЦА, са којима су отворене многе теме попут привреде и зелене економије, уз коришћење обновљивих извора енергије, потом заштите животне средине, као и туризма са посебним освртом на здравствени и културолошки туризам, ком потенцијални туристи из Индије придају велик значај.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам је у прошлој години пружио организациону и логистичку подршку Асоцијацији ИТЦА у успешно реализованом првом финалу CanSat/ракетног шампионата, одржаном на теренима Авио клуба Ченеј, који је окупио одабраних петнаест екипа из целог света, а највише из Индије, од укупно 65 учесника који су на сваком кораку морали да задовоље веома строге критеријуме.

,,Овакав вид повезивања веома значајан за привреду и пословање, као и за инвестиције, а посебно за унапређење знања, те да је ова прва посета делегације из Покрајинске владе АП Војводине Индији показатељ да је важно стварати добре везе и партнере широм света поготово у земљама са којима нас вежу традиционално пријатељски односи”, додао је Иванишевић.

Уприличен је и обилазак специјализованом едукативном Институту за техничку обуку и образовање (Institute in Technical Training and Education – NTTF) са седиштем у тзв. Електронском граду у Бангалору, познатом као индијска силиконска долина, који у сарадњи са Асоцијацијом ИТЦА спроводи специјализоване модуле обука како за студенте инжењерства, у виду основних академских студија, тако и програме преквалификација за оне који желе да запослење нађу управо у ИТ индустрији и производњи.

,,Бангалор јесте у домену ИТ индустрије веома сличан Новом Саду који је за кратко време постао регионални центар информационо комуникационих технологија, а ова посета је део концепта размене знања и искустава са оним градовима и регионима света који су успешни у том домену и са чијим се стручним кадровима можемо повезати и чији се образовни програми и модели преквалификација, могу примењивати и у АП Војводини, као и у читавој земљи”, рекао је секретар Иванишевић.

Образовни центар са седиштем у Бангалору јесте највећи и једини овог типа у Индији са преко 70 експозитура у читавој земљи, а чији су инжењери међу најтраженијима у свету, који младим стручњацима омогућава и неопходну подршку за оснивање стартап предузећа.

Делегација Покрајинског секретаријата за привреду и туризам је прва делегација из Србије и АП Војводине, која је успоставила комуникацију са овим институцијама у ИТ сектору у Бангалору, отворивши многа питања за унапређење сарадње у оквиру овог растућег сектора.