Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u Bangaloru, Indija: povezivanje privrede, turizma i razgovori o budućoj saradnji u domenu IT industrije

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, sa delegacijom Sekretarijata na čijem je čelu, boravi u poseti Indiji, tačnije u gradu Bangaloru, Karnataka, najvećem centru informaciono komunikacionih tehnologija u ovoj zemlji.

Na poziv rukovodstva Tehnološkog kongresa Indije (Indian Technology Congress Association ITCA) i njegovog predsednika prof. dr Muralijrišna (L.V. Muralikrishna Reddy) i drugih eminentnih profesora u ovoj oblasti, delegacija boravi u Bangaloru, gde je upriličen susret sa počasnim konzulom Republike Srbije u Indiji, Anudžem Nautijalom (Anuj Nautiyal) u prostorijama rezidencije Nj.E. u Bangaloru.

Pre samog početka sastanka, sekretar Ivanišević je učestvovalo u tradicionalnom paljenju sveće i kićenju u znak dobrodošlice.

Sekretar Ivanišević i konzul Nautijal, u prisustvu saradnika i predstavnika privrede, razgovarali su o aktuelnoj situaciji na tržištu, kao i o mogućnostima za saradnju na međuregionalnom nivou, privrednim i investicionim potencijalima AP Vojvodine, sa posebnim osvrtom na oblast turizma, kao grane koju bi trebalo još razvijati i infrastrukturno unapređivati.

Obe strane su se usaglasile da je evidentna potreba povezivanja i umrežavanja u privatnom sektoru, odnosno privrednika u cilju što bolje saradnje.

Delegacija se u Bangaloru sastala i sa rukovodstvom Asocijacije Tehnološkog kongresa ITCA, sa kojima su otvorene mnoge teme poput privrede i zelene ekonomije, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, potom zaštite životne sredine, kao i turizma sa posebnim osvrtom na zdravstveni i kulturološki turizam, kom potencijalni turisti iz Indije pridaju velik značaj.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je u prošloj godini pružio organizacionu i logističku podršku Asocijaciji ITCA u uspešno realizovanom prvom finalu CanSat/raketnog šampionata, održanom na terenima Avio kluba Čenej, koji je okupio odabranih petnaest ekipa iz celog sveta, a najviše iz Indije, od ukupno 65 učesnika koji su na svakom koraku morali da zadovolje veoma stroge kriterijume.

,,Ovakav vid povezivanja veoma značajan za privredu i poslovanje, kao i za investicije, a posebno za unapređenje znanja, te da je ova prva poseta delegacije iz Pokrajinske vlade AP Vojvodine Indiji pokazatelj da je važno stvarati dobre veze i partnere širom sveta pogotovo u zemljama sa kojima nas vežu tradicionalno prijateljski odnosi“, dodao je Ivanišević.

Upriličen je i obilazak specijalizovanom edukativnom Institutu za tehničku obuku i obrazovanje (Institute in Technical Training and Education – NTTF) sa sedištem u tzv. Elektronskom gradu u Bangaloru, poznatom kao indijska silikonska dolina, koji u saradnji sa Asocijacijom ITCA sprovodi specijalizovane module obuka kako za studente inženjerstva, u vidu osnovnih akademskih studija, tako i programe prekvalifikacija za one koji žele da zaposlenje nađu upravo u IT industriji i proizvodnji.

,,Bangalor jeste u domenu IT industrije veoma sličan Novom Sadu koji je za kratko vreme postao regionalni centar informaciono komunikacionih tehnologija, a ova poseta je deo koncepta razmene znanja i iskustava sa onim gradovima i regionima sveta koji su uspešni u tom domenu i sa čijim se stručnim kadrovima možemo povezati i čiji se obrazovni programi i modeli prekvalifikacija, mogu primenjivati i u AP Vojvodini, kao i u čitavoj zemlji“, rekao je sekretar Ivanišević.

Obrazovni centar sa sedištem u Bangaloru jeste najveći i jedini ovog tipa u Indiji sa preko 70 ekspozitura u čitavoj zemlji, a čiji su inženjeri među najtraženijima u svetu, koji mladim stručnjacima omogućava i neophodnu podršku za osnivanje startap preduzeća.

Delegacija Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam je prva delegacija iz Srbije i AP Vojvodine, koja je uspostavila komunikaciju sa ovim institucijama u IT sektoru u Bangaloru, otvorivši mnoga pitanja za unapređenje saradnje u okviru ovog rastućeg sektora.