Делегација Покрајинске владе на павиљону Републике Србије у Дубаију: пpомоција АП Војводине

Делегација Покрајинске владе на чијем је челу покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, у току шесте тематске недеље под називом ,,Глобални циљеви“, посвећене предузетништву, развоју компанија и високим технологијама, у присуству представника Привредне коморе Србије, Привредне коморе Војводине, Развојне агенције Војводине, других институција и привредника, одржала је презентацију у оквиру павиљона Републике Србије на светској изложби „Дубаи експо 2020“.

На презентацији под називом ,,Промоција АП Војводине“ секретар Иванишевић је истакао да су три кључна привредна сектора у Војводини – пратећа аутомобилска индустрија, агробизнис и информационе технологије.

,,Сектор пратеће аутомобилске индустрије постао је последњих година изузетно важан јер у Војводини веома успешно послују фабрике светских гиганата, какви су немачки „Континентал аутомотив”, британски „Аптив“ или амерички „Лир“. Сектор информационих тенологија је у апсолутној експанзији у Војводини и напредује највећом брзином, а има практично неограничен простор за даљи просперитет. За образовање кадрова и за истраживачки рад изузетно је важан пре месец дана отворени Научно – технолошки парк, у који су Република Србија и АП Војводина уложиле 26 милиона евра и који се простире на 30.000 квадратних метара“, нагласио је Иванишевић.

Он је додао да све наведено даје велики допринос извозу информационих технологија који је достигао нето износ од 1,2 милијарде евра годишње, те да су то разлози због којих су АП Војводина и Нови Сад, као њено административно, привредно и научно-образовно средиште, један од лидера у том сектору.

Догађају су присуствовали и шеф Кабинета председника Покрајинске владе Татијана Ђукановић, директор Развојне агенције Војводине Никола Жежељ, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, као и представници 15 компанија из АП Војводине.

Међу присутнима су били и представници других павиљона на изложби ,,Дубаи експо 2020“, из кинеске провинције Гуангдонг, затим Словачке, Хрватске, Мађарске, Словеније и Аргентине.

Након презентације, делегација АП Војводине се састала са представницима других земаља, а разговарало се о могућностима сарадње у областима привреде и туризма.

Секретар Иванишевић уписао се у књигу утисака у павиљону Републике Србије, где је забележио да дугује велику захвалност целом тиму који је припремио презентацију АП Војводине и омогућио да на се прави начин представи све оно што нашу покрајину чини најразвијенијим делом Србије.