Delegacija Pokrajinske vlade na paviljonu Republike Srbije u Dubaiju: ppomocija AP Vojvodine

Delegacija Pokrajinske vlade na čijem je čelu pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, u toku šeste tematske nedelje pod nazivom ,,Globalni ciljevi“, posvećene preduzetništvu, razvoju kompanija i visokim tehnologijama, u prisustvu predstavnika Privredne komore Srbije, Privredne komore Vojvodine, Razvojne agencije Vojvodine, drugih institucija i privrednika, održala je prezentaciju u okviru paviljona Republike Srbije na svetskoj izložbi „Dubai ekspo 2020“.

Na prezentaciji pod nazivom ,,Promocija AP Vojvodine“ sekretar Ivanišević je istakao da su tri ključna privredna sektora u Vojvodini – prateća automobilska industrija, agrobiznis i informacione tehnologije.

,,Sektor prateće automobilske industrije postao je poslednjih godina izuzetno važan jer u Vojvodini veoma uspešno posluju fabrike svetskih giganata, kakvi su nemački „Kontinental automotiv”, britanski „Aptiv“ ili američki „Lir“. Sektor informacionih tenologija je u apsolutnoj ekspanziji u Vojvodini i napreduje najvećom brzinom, a ima praktično neograničen prostor za dalji prosperitet. Za obrazovanje kadrova i za istraživački rad izuzetno je važan pre mesec dana otvoreni Naučno – tehnološki park, u koji su Republika Srbija i AP Vojvodina uložile 26 miliona evra i koji se prostire na 30.000 kvadratnih metara“, naglasio je Ivanišević.

On je dodao da sve navedeno daje veliki doprinos izvozu informacionih tehnologija koji je dostigao neto iznos od 1,2 milijarde evra godišnje, te da su to razlozi zbog kojih su AP Vojvodina i Novi Sad, kao njeno administrativno, privredno i naučno-obrazovno središte, jedan od lidera u tom sektoru.

Događaju su prisustvovali i šef Kabineta predsednika Pokrajinske vlade Tatijana Đukanović, direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, kao i predstavnici 15 kompanija iz AP Vojvodine.

Među prisutnima su bili i predstavnici drugih paviljona na izložbi ,,Dubai ekspo 2020“, iz kineske provincije Guangdong, zatim Slovačke, Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Argentine.

Nakon prezentacije, delegacija AP Vojvodine se sastala sa predstavnicima drugih zemalja, a razgovaralo se o mogućnostima saradnje u oblastima privrede i turizma.

Sekretar Ivanišević upisao se u knjigu utisaka u paviljonu Republike Srbije, gde je zabeležio da duguje veliku zahvalnost celom timu koji je pripremio prezentaciju AP Vojvodine i omogućio da na se pravi način predstavi sve ono što našu pokrajinu čini najrazvijenijim delom Srbije.